Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

Cykel cross-sæsonen står for døren – også i Danmark

23. september 2014 19:00Foto: Feltet.dk

Det går mod mørkere, koldere og vådere tider, ergo er det sæson for varm kakao, termodragter - og cykel cross! I udlandet er sæsonen så småt løbet i gang, og på dansk grund går det for alvor løs fra den kommende weekend. Optimismen bobler, ikke mindst hos den nyansatte danske cykel cross-landstræner, som Feltet.dk har talt med.

Artiklen fortsætter efter videoen.

”Jeg forventer, at der vil bliver kørt stærkere, og stærkere oftere end i mange år”.

Bum! Sådan lyder ordene fra Danmarks Cykle Unions nye cykel cross landstræner, Kim Petersen, da Feltet.dk i dag taler med ham - om den nært forestående, danske cykel cross-sæson, naturligvis.

Den indledes på søndag, når første afdeling af Soigneur CX Cup køres i Albertslund, og herefter går det slag i slag med cykel cross løb over det ganske land - skiftevis den åbne, men skam seriøse ’motions cross’ i Soigneur CX Cuppen og DCU’s licensløb, hvoraf flere også indgår i cykel cross Post Cuppen. Og et enkelt er et danmarksmesterskab, såmænd.

Også i licensløbene, som arrangeres af klubber under DCU, kan motionister stille op. Det prøvede man af sidste år, og det medvirker til at få flere op på cross cyklerne, bekræfter Alan Lange fra DCU’s cross-udvalg overfor Feltet.dk.

Faktisk er cykel cross-sæsonen allerede indledt. Internationalt skete det i Kina, hvorefter USA, så Schweiz og siden flere andre steder i Europa fulgte trop. Og i lille Danmark blev der tyvstartet for et par uger tilbage med den noget alternative (nogle ville sige aparte), men samtidig både festlige og alvorligt mente cykel cross event Grote Prijs CK Aarhus III (se billeder fra eventen nedenfor).

Aarhusiansk tyvstart
Netop Grote Prijs CK Aarhus og den faste onsdagstræning, som finder sted på Aarhus Cykelbane, er sammen med andre åbne cross-træninger og Soigneur CX Cuppen (hvortil tilmeldingen udløber om få dage) samt muligheden, for at motionister kan prøve sig af i licens-cross løb tiltag, der understøtter den støt stigende interesse, som både Alan Lange, landets cykelbutikker og ikke mindst landstræner Kim Petersen oplever.

Kim Petersen, som lagde ord til indledningen af denne artikel, er som nystartet landstræner i sig selv et tiltag. Han skal og kan løfte sporten et helt andet sted hen, sammenlignet med hvor den længe har befundet sig.

Udover at han altså forventer, at der køres stærkere - og oftere -, så forventer han også at se en generelt øget professionalisering af sporten i Danmark. Forstået på den måde, at flere søger til sporten, kommer til løb mere velforberedte, med et bedre setup - og med et ønske om at udvikle sig som cykel cross-ryttere. Sjovt, men også seriøst.

”Der har allerede været meget at se til i baggrunden, været travlt i kulissen,” fortæller han og nævner som et helt konkret eksempel, at der i år, i CK Kronborgs løb, køres det første UCI-2-cross løb på dansk grund i mange år. Målet er, at der årligt skal være to UCI-løb i Danmark, så flere udenlandske ryttere kommer hertil. Hertil kommer, at landstræneren allerede har indkaldt til den første talentsamling for U15, U17 og U19-ryttere, og at en kalender, for hvor og hvorfor ’landstræneren’ vil være at træffe, er offentliggjort. I den indgår også ture til tyske cykel cross-løb. 


Brug for lændstræneren
”Der er allerede mange tegn på, at der sker noget - mange henvender sig, ildsjæle som byder ind, samt ryttere, forældre og hjælpere, som tager kontakt,” siger Kim Petersen, der glæder sig over at mærke både den store interesse og de mange ambitioner, som faktisk findes. Mange ringer for lige at høre nærmere om det hele.

”Det er godt at blive brugt,” tilføjer han - ”så giver det jo god mening og viser, at der er brug for det. Telefonen har ligefrem glødet,” griner den tidligere danmarksmester og deltager ved adskillige internationale løb.

Samtidig understreger han, at der er tale om et slags ”år nul” - det handler om udvikling. Talentsamlingerne er åbne, en slags ”cykel cross skole”, hvor der skal trænes og indføres i sportens elementer, også de tekniske. Der skal ikke findes frem til en enkelt stjerne - den slags bliver tidligst i ”år ét”, som først er næste år, og hvor man kommer til at gå fra en opbygningsfase og til at skabe en mere ”konkurrenceorienteret trup”.

Andre ting er på programmet: At få lokket flere piger til, hvorfor også rene pigesamlinger er på tegnebrættet. Og så handler det om at få de få danske elite-ryttere indlemmet på en eller anden måde. Ikke som del af talentsamlingerne, men eksempelvis som forbilleder og gennem erfaringsoverdragelse.

Landstræneren nævner, at flere af de valgte tyske løb, han vil have unge talenter ned at køre allerede denne sæson, ikke er tilfældigt valgte. Blandt andre Kenneth Hansen skal køre de samme løb, og der får de unge ryttere en mulighed for både at komme tæt på sporten i andre og større omgivelser, opleve Kenneth Hansens setup - og heppe på ham. Til gavn og inspiration for alle parter.

Seriøs sjov cykel cross
For alle andre, altså alle ’os’ der ikke just står på spring for at indgå i talentsamlinger, er der, som nævnt ovenfor, dog andre gode muligheder for at boltre sig i terrænet. Det kan ske i træninger, i klub- eller andet regi, i licensløbene - og i løbsserien Soigneur CX Cup, som finder sted primært i Københavnsområdet, men ellers er åben for alle. Og hvor formålet er, at det skal være sjovt - seriøst sjovt.

Bag løbsserien står Østerbro-cykelbutikken Soigneur, som sidste år ’overtog’ CX-Cuppen fra en lille gruppe ildsjæle, der havde igangsat initiativet få år tidligere. På et tidspunkt, hvor der kun var en gryende interesse for ’den mudrede cykeldisciplin’. Den levede sit eget lidt stille liv og havde gjort det i nogle år.

Det var også noget, den tidligere eliterytter, Jacob Lindsel, levede med, og egentlig i det stille ærgrede sig over. Derfor var han i høj grad bannerfører for, at Soigneur skulle gå aktivt ind og i første omgang støtte op om CX-Cuppen, foruden at stå for ugentlige, åbne cross-træninger i Harreskoven ved København.

”Det er fantastisk at se, at cross-sporten er ved at vokse sig til en synlig størrelse,” siger han til Feltet.dk. ”Jeg har selv dyrket sporten siden slutningen af 1990'erne, og dengang var der ofte ikke deltagere til de forskellige løb.”

”Vi har i Soigneur gjort en stor indsats for, at folk får øjnene op for denne fantastiske gren af cyklingen, uanset om det er som ren motion, som et alternativ til landevejen om vinteren - eller i form af konkurrence, på så højt et niveau man nu kan komme,” forklarer han og understreger, at cykel cross for mange motionister faktisk kan være nemmere at gå til end for eksempel mountainbike.

”Man kører en hel time!”
Løbene kalder Jacob Lindsel, der til daglig arbejder som mekaniker hos Soigneur, lige dele intense, publikumsvenlige og hyggelige. Men man skal nu ikke tage fejl: At køre cykel cross kan også være ”helt modbydeligt hårdt”.

”Mange spørger først: ’kører man kun en time?’ Og det er der faktisk kun ét svar på: ’Nej, man kører en hel time!’," spøger han og bakker til fulde op om den generelle tendens, der gør sig gældende i dansk cykel cross i disse år, og som ikke kun omhandler, at der kommer flere til, flere som kører hurtigere.

En anden tendens er nemlig, det som gøres for at sporten bliver mere ’venlig’ for både deltagere og tilskuere. Sjovere, hyggeligere og i en vis udstrækning også mere spektakulær.

”Vi skal have sporten tættere på byerne og ikke gemme den væk langt inde i en skov - samt sprede opfattelsen af, at sporten bestemt ikke kun er for hardcore specialister, men lige så meget dem, som bare gerne vil opleve naturen på en anden måde. Det er blandt andet det, vi rigtigt gerne vil opnå med Soigneur CX Cuppen,” siger han.

Cross året rundt
Et helt tredje, men ikke desto mindre væsentligt eksempel på, at der sker noget i dansk cykel cross, og i dets 'bagland', var den Sommer CX Cup, der henover årets varme måneder løb af stablen. Også her havde Soigneur en finger med i spillet, men ellers så man med dette spændende initiativ, at DGI og DCU indgik i et samarbejde.

Netop det, at der blev arbejdet henover landets to store idrætsorganisationer og i samspil med private aktører, er noget, Bo Wacker, der er Idrætskonsulent hos DGI, fremhæver. Han var ankermand på "eksperimentet", som han kalder det, og det var succesfuldt.

"Det lykkedes at forene kræfterne, hvilket på sigt kan gøre det nemmere for endnu flere at komme til at prøve sig af med cykel cross," siger han til Feltet.dk - og tilføjer "året rundt, også om sommeren".

Mere end i alt 100 ryttere fandt vej til Sommer CX-afdelingerne, og det var Bo Wackers indtryk, at der af dem var mange, som netop benyttede sommeren til at prøve sig af i den disciplin, som ellers normalt forbindes med kulde, gråvejr og mudder.

"Det var min oplevelse, at der også er basis for at arrangere cykel cross-events om sommeren. Det tiltrækker nogle af dem, som ikke har cykel cross som deres primære cykeldisciplin, og som normalt ikke kører så meget om vinteren," forklarer han. "De fik en mulighed for at prøve det af."

DGI arbejder på at arrangere flere cykel cross træningsseancer (master classes), i begge ender af landet, hvor nye i sporten kan få trænet deres teknik af garvede ryttere. Der er endnu ikke sat dato på disse arrangementer.

Læs også Feltet.dks store tema om cykel cross fra 2013.

Cykel cross-løb på dansk grund 2014-2015
Søndag 28. september 2014 Soigneur CX Cup
Lørdag 4 .oktober 2014 JC Cykelklub (Sjælland - Post Cup)
Søndag 12. oktober 2014 CK Kronborg (Sjælland - UCI 2)
Søndag 26. oktober 2014 Soigneur CX Cup
Søndag 2. november 2014 ÅMK (Sjælland - Post Cup)
Lørdag 15. november 2014 Aalborg CR (Jylland)
Søndag 16. november 2014 Cycling Nord (Jylland - Post Cup)
Lørdag 22. november 2014 KCK Herlev (Sjælland)
Søndag 23. november 2014 Sorø BC (Sjælland)
Lørdag 29. november 2014 Varde Cykelklub (Jylland)
Søndag 30. november 2014 Holstebro CK (Jylland)
Søndag 30. november 2014 Soigneur CX Cup
Søndag 7. december 2014 Odder CK (Jylland)
Søndag 14. december 2014 Team Cycling Ringsted (Sjælland - Post Cup)
Søndag 28. december 2014 Soigneur CX Cup
Lørdag 10. januar 2015 Fredericia CC (Jylland - DM/Post Cup)
Søndag 11. januar 2015 Fredericia CC (Jylland - DM/Post Cup)
Søndag 25. januar 2015 Soigneur CX Cup
Lørdag 22. februar 2015 Soigneur CX Cup
Søndag 1. marts 2015 Soigneur CX Cup


Læs mere på DCU’s cykle cross facebook-side og på Soigneur CX Cuppens facebook-side.

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
DEL
INFO
Cyklecross
Nyheder
DCU
Nyheder
CX-cup
Nyheder
Udstyrstema: Cykel cross
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?