Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Danskerfokus: De udlandsprofessionelle

Danskerfokus: De udlandsprofessionelle

24. februar 2015 14:00Foto: Sirotti

Landevejssæsonen 2015 står for alvor for døren, og som altid har de fleste hertillands i hvert fald to håb for den: At den bliver fyldt med spændende, intense og underholdende cykelløb - og at de danske professionelle ryttere leverer flotte resultater. Feltet.dk har taget et kig på, hvem de danske udlandsprofessionelle er i 2015 og giver her et overblik.

Artiklen fortsætter efter videoen.

I en miniserie på to artikler sætter Feltet.dk fokus på de danske ryttere, som frister en tilværelse på udenlandske hold. I denne første artikel kan du læse om alle de danske professionelle ryttere på hold, der holder til og kører på en licens i udlandet. Både herre- og kvinderyttere. 

I den anden 'Danskerfokus'-artikel vender vi blikket mod de danske ryttere, som kører på udenlandske hold, men uden at være på en professionel kontrakt. Endnu. Den artikel om 'udlandsamatørerne' kan du læse her.

Her lægger vi ud med landets vel nok største stjerne, når det kommer til det professionelle cykelfelt: Jakob Fuglsang.

Jakob Fulgsang (Astana Pro Team)

‘Årets hjælperytter’ ved Danish Bike Awards og ifølge det anerkendte cykelmagasin, Rouleur. Den titel fik den 29-årige dansker efter en sæson, hvor han på smukkeste vis hjalp Vincenzo Nibali til sejren i Tour de France. Mest imponerende var præstationen på brostensetapen, hvor han leverede en af de bedste enkeltstående danske præstationer i Tour de France i mange år. Personligt blev det dog et lige ved og næsten-år for Fulgsang, der med sin nye offensive stil ofte var tæt på store sejre.
 

Den stil vil Fulgsang højst sandsynligt fortsætte i 2015, hvor han skal ud og jagte en ny kontrakt. Efter syv år som professionel er de fleste hold klar over danskerens værd, men en sejr i et af de ugelange etapeløb ville i den grad hjælpe på det. Hans fortid på mountainbiken gør ham til en meget komplet rytter. Faktisk er hans svageste punkt, set i forhold til de værste etapeløbskonkurrenter, hans klatreregenskaber, som han dog kompenserer for med sine evner nedad samt til dels på enkeltstarten.
 

Lars Bak (Lotto-Soudal)
Lars Bak er efterhånden blevet 34 år gammel og begynder derfor at kunne se enden på sin karriere. Det kan man dog ikke se på hans præstationer på landevejen, hvor han stadig lægger yderligere niveauer på år for år. Han har været professionel i ti år og kender derfor gamet. Den rutine deler han glædeligt ud af på sit hold, hvor han også ofte er forgangsmand, når det hårde arbejde skal udføres.


De fleste løb, han kører, kører han som hjælperytter og trækdyr. Men når de hårde forårsklassikere står for døren, så har han ofte fripas til at køre egen chance. Styrt og skader har plaget ham de sidste år, og med sin fremskredne alder skal det dog snart til at være, hvis silkeborgenseren skal lave endnu et stort resultat. Han besidder dog stadig den fornødne styrke, og krydret med sin erfaring kan man endnu ikke udelukke et topresultat.


Magnus Cort (Orica-GreenEDGE)
Magnus Cort, sidste års profil i dansk cykelsport med 13 sejre og en underskreven kontrakt med et WorldTour-mandskab. 2014 blev en drømmesæson for blot 21-årige Magnus Cort. Karrieren startede på mountainbiken, og faktisk brød han først for alvor igennem på landevejen i sit andet år som juniorrytter i 2011, med sejre i blandt andet Fredsløbet og DM linjeløbet. Derefter er det kun gået én vej, og de seneste år er det væltet ind med sejre, her i blandt tre etapesejre i Post Danmark Rundt.


I 2015 bliver han så professionel på Orica-GreenEDGE, som har vist, at de er dygtige til at føre unge ryttere frem. Desuden har de i Simon Gerrans en rytter, som kan nøjagtigt de samme ting som Cort. De er begge stærke på korte stigninger og har en fantastisk afslutning, hvor Cort på de gode dage kan køre næsten lige op med mange af sprinterne. Gerrans bliver derfor en vigtig mentor for Cort, der allerede næste år skal fortsætte med at vinde cykelløb. Selvom skridtet er stort, så bliver det en nødvendighed for Magnus at bevare sit vinderinstinkt. Dog må han også indstille sig på, at han skal hjælpe holdet i mange situationer, og så må han gribe chancen, når den byder sig.




Lasse Norman Hansen (Team Cannondale-Garmin)
Når man i en alder af blot 20 år vinder sin første guldmedalje ved OL, så er der et vist pres, man må leve med. Sådan er virkeligheden for den i dag 22-årige Lasse Norman, der forud for 2014 sæsonen skrev kontrakt med Garmin Sharp. Det startede storstilet med en tredjeplads i Dubai-Tour, men ret meget mere blev det ikke til for danskeren, der aldrig rigtig kom i gang efter en skade i foråret. Derfor skal Lasse ud at kæmpe med næb og klør i 2015, hvis han vil bevare sin plads på WorldTouren.


Fusionen med Cannondale får ikke umiddelbart den store betydning for Norman, da han formegentlig stadig vil være en del af deres klassikertrup. Med sin enorme power har han de nødvendige kompetencer for at beherske de ubarmhjertige brosten. Derudover skal han fortsætte med at arbejde på sin enkeltstart, hvor han tidligere har vist sit enorme potentiale. Med hans kørsel på de helt korte og tekniske ruter er en sammenligning med en vis schweizer ikke helt ude af proportioner. Der ligger dog stadig meget arbejde i vente for Norman Hansen.


Matti Breschel (Tinkoff-Saxo)
Matti Breschel er efterhånden blevet 30 år gammel, og når han i 2015 går ind til sin ellevte sæson som professionel cykelrytter, så bliver det med håbet om en klassikersejr. Sådan en har han ikke rigtigt fået endnu, om end han i 2010 vandt semi-klassikeren Dwaars door Vlaanderen. Efter at han de senere år har været kaptajnen i forårsklassikerne, så får han næste år en ny rytter ’over sig’ i Peter Sagan. Det kan godt gå hen og blive Breschels store chance, da den slovakiske superstjerne uden tvivl vil have alles øjne rettet mod sig.


Breschel er i sin cykelmæssige bedste alder netop nu, så skal han ud og vinde de helt store løb, skal det være i de kommende år. Hans forcer ligger i de helt lange og hårde løb, hvor han på en god dag kan spurte op med de fleste, når distancen hedder 250 kilometer. Spørgsmålet er om han kan genfinde sit tidligere topniveau, som ikke rigtigt har været at se siden skiftet til Rabobank. Men kan Breschel holde sig skadesfri, så er der stadig nogle flotte sæsoner tilbage i ham. Forhåbentlig ser vi det allerede i 2015.


Jesper Hansen (Tinkoff-Saxo)
Jesper Hansen kørte i 2014 sit første rigtige år som professionel, efter at han i 2013 fik en halv sæson som stagiare. Her viste han flotte takter, hvor han gang på gang fik ros af såvel sportsdirektører som kaptajner. Specielt når terrænet går opad, er han stærk, jo stejlere og længere, des bedre. Fynboens mentalitet er også helt klar, når der bliver sagt ”kør”, så spørger han hverken om, hvor langt eller hvor hårdt: han giver den bare fuld gas.


Men den unge dansker er andet og mere end bare en letvægts dieselmotor, han besidder faktisk også et flot antrit på stigningerne samt en habil afslutning. Spørgsmålet er så, hvor langt han kan tage karrieren, for der er ingen tvivl om, at han har potentialet til at køre op med de bedste i bjergene. Men hvis der skal køres klassement i ugelange etapeløb såvel som Grand Tours, så skal der noget mere ’fanden-i-voldskhed’ i hans kørsel - og en lidt mere egoistisk tilgang til tingene. Men når man står i lære hos Alberto Contador, så er der håb forude.


Christopher Juul Jensen (Tinkoff-Saxo)
Når man ligesom Chris Juul Jensen er opvokset i Irland - inden man som 16-årig flytter tilbage til Danmark - så bliver man næsten per definition sejlivet. Efter en tur igennem familien Skeldes talentmølle på Glud og Marstrand LRØ tog Juul Jensen i 2012 springet ud som professionel. Derfor skal den 25-årige dansker til sin fjerde sæson som professionel, hvor han skal forsøge at følge op på en flot 2014-sæson. Her viste han, som før omtalt, hvor sejlivet han er. Han imponerede stort i Strade Bianche, hvor han førte næsten hele dagen, inden han selv kørte en flot finale.


Men han skal også følge op på sin nyfundne styrke i kampen mod uret, hvor han til DM blev nummer to. 2015 bliver måske året, hvor Chris Juul tager endnu et skridt op og forhåbentlig kan skrive sin første professionelle sejr på CV’et. Den skal sikres på de hårde dage, hvor han virkelig kan bruge sin fight og viljestyrke til at sætte tingene på plads.




Michael Mørkøv (Tinkoff-Saxo)
Michael Mørkøv viste endnu en gang i 2014, at han formår at få det maksimale ud af sit talent. Han kørte det meste af sæsonen som hjælperytter for holdets kaptajner, hvilket også gav ham en plads i Tour de France. Han viste dog også sit eget potentiale frem, blandt andet i Tour de Luxembourg, hvor han kørte i top 8 på samtlige etaper.


Den stabilitet er også blevet kendetegnet for 29-årige Michael Mørkøv. I 2015 kører han sin syvende sæson som professionel, og år for år formår han at lægge et niveau på. Han har aldrig rigtigt haft det lysende naturtalent, men med en ultra seriøs tilgang til sporten har han i den grad fået det maksimale ud af sit potentiale. Hans taktiske snilde og placeringsevne har også gjort ham til en skattet hjælperytter for holdets kaptajner. Og hans gode spurt gør ham farlig, når han får frit spil til at køre sin egen chance.


Chris Anker Sørensen (Tinkoff-Saxo)
Oksen fra Hammel fyldte i 2014 30 år, og han er derfor ved at være en rutineret herre i det professionelle felt. Otte sæsoner har han allerede på bagen som professionel, men desværre har han de seneste år haft lidt svært ved at vise det potentiale, som for år tilbage gjorde ham til en frygtet rytter i bjergene. Hans eneste placering i top 20 i 2014 kom til DM, hvor han måtte tage til takke med en plads som nummer 17.


Men hvad så, er hans karriere på deroute? Forhåbentlig ikke, men efter otte sæsoner under Bjarne Riis’ vinger, så ville luftforandringer måske ikke skade den danske fighter. For der har været langt mellem snapsene, og den sidste sejr ligger helt tilbage i maj 2010, hvor han vandt 8. etape af Giro d’Italia. Derudover står hans fighterpris fra Tour de France 2012 naturligvis stadig klart i erindringen. Måske et skifte til et prokontinental-hold ville gavne danskeren, og få ham tilbage på sejrssporet. Udsigten til en ny tur til Tour de France synes desværre heller ikke stor for østjyden.


Michael Valgren Andersen (Tinkoff-Saxo)
Michael Valgren Andersen havde en fornem sæson i 2014, hvor han med sejre i blandt andet DM og Post Danmark Rundt viste, at han var klar til WorldTour niveauet. Det var thyboens første sæson som professionel, og med sine blot 22 år har han forhåbentlig mange år i sporten i vente.


Valgren har trådt de fleste af sine pedaltråd langs Vesterhavets ubønhørlige vind og vejr, og det har sat sit præg på danskeren, der ingen problemer har i koldt og barskt vejr, tydeligt bevist med gennembruddet i Fire dage ved Dunkerque. Derfor bør Valgren knytte sine personlige ambitioner til de tidlige kuperede klassikere, som for eksempel Liège-Bastogne-Liège, som han tidligere vandt to år i træk som U23-rytter. Han må dog stadig forventes at skulle agere luksushjælperytter og trækdyr i de helt store løb.




John Ebsen (Androni-Giocattoli)
John hvem? Jo, John Ebsen. Han er 26 år gammel og skal netop til at påbegynde sit første år som professionel. Hvis navnet ikke lige umiddelbart får en klokke til at ringe, så er det ikke helt uforståeligt. Midtjyden har nemlig tilbragt de seneste år i østen, hvor han har kørt for primært østeuropæiske hold. Efter en flot sæson 2013 for Synergy Baku-holdet havde Ebsen faktisk en aftale i hus med prokontinentalholdet Champion System fra Kina. Men holdet måtte lukke, og Ebsen skiftede derfor til CCN-holdet fra Brunei.


Den danske rytter har her vist fremragende klatreegenskaber, og han har gang på gang kørt op med de bedste i de asiatiske bjerge, hvilket slet ikke siger så lidt. Det har nu kastet en professionel kontrakt af sig. Derfor skal han i kommende sæson ud og vise, hvad han duer til, hvilket i første omgang formegentlig bliver som luksushjælper i bjergene. Men byder chancen sig, så har Ebsen meldt klart ud, at han vil gå efter personlige resultater. Hvad talentet rækker til i de europæiske løb er dog endnu svært at sige.


Julie Leth (Team Hitech Products)
Julie Leth har i de seneste år været den eneste professionelle dansker i damefeltet. Selvom det til næste år ikke vil være tilfældet, så vil den 22-årige århusianer stadig være den mest rutinerede af de tre. I 2014 fik hun kørt en masse store løb og fik i den grad samlet sig en masse erfaring. Selvom hun primært har kørt i holdets tjeneste, så fik hun også et personligt udbytte af 2014, hvor hun blandt andet bar ungdomstrøjen i BeNe Ladies Tour, mens hun blev danmarksmester i enkeltstart samt fik en bronzemedalje i linjeløbet.


De resultater skal hun i 2015 forsøge at bygge videre på, hvilket absolut også er realistisk. Hun har nu vænnet sig en del mere til det professionelle felt, og hun ved nu, hvad det hele handler om. Hendes forcer ligger på de flade ruter, hvor hun kan folde sin solide power ud, samtidig med at hun faktisk har en glimrende finish. Forhåbentlig vil de prøver på et potentiale på enkeltstarterne, hun viste i 2014, også blive fulgt op.


Amalie Didriksen (Boels-Dolmans Powered by Specialized Lululemon)
Tredobbelt verdensmester og danmarksmester hos eliten, og så bliver den 18-årige dansker først senior næste år. Potentialet er enormt hos den unge Amager-pige, og det så man også hos Boels-Dolmans, der hurtigt var ude med en kontrakt. Den kom i hus efter VM i Ponferrada, hvor Amalie Didriksen forsvarede sit junior verdensmesterskab, til trods for at hun blot en måned tidligere brækkede kravebenet.


Men selvom hun i de seneste år har kunnet gå på vandet, så skal man ikke forvente, at hun i 2015 tager hele det professionelle felt med storm. Som damerytter er der nemlig ikke nogen mellemklasse (U23-klassen) mellem junior og senior årene, hvilket giver en manglende modningsproces, set i forhold til herrernes muligheder. Men Didriksen har vist, at hun evner at køre rigtig cykelløb, til trods for de ofte ret små felter i Danmark. Det må dog formodes, at 2015 først og fremmest bliver et år, hvor hun skal tilpasse sig den højere fart samt den længere distance. Men med sin helt igennem fantastiske spurt skal der ikke meget til, førend et stort resultat bliver muligt.

Christina Siggaard (Team Matrixx-Vulpine)

20-årige Christina Siggaard havde i 2014 et noget kaotisk år, hvor hun undervejs i sæsonen måtte skifte hold, da Firefighters Upsalla CK gik nedenom og hjem. Heldigvis havde den unge dansker et solidt bagland, der gjorde det muligt for hende at abstrahere fra kaosset og fokusere på det sportslige. Siden hun i 2011 fik en VM-bronzemedalje i junior landevejsløbet er hendes karriere gået lidt op og ned, hvor både sygdom og skader har spillet ind.


Men de seneste år har hendes udvikling taget kvantespring - i den helt rigtige retning. I 2014 beviste hun blandt andet sit værd ved at være med helt fremme i både Tour de l’Ardèche og Lotto Belilsol Belgium Tour. Desuden tog hun en flot sølvmedalje i DM linjeløbet. 2015 bliver derfor et år, hvor Siggaard atter skal holde fokus på sin udvikling og gerne køre endnu flere topresultater ind. Hun er en virkelig alsidig rytter, der kan præstere i stort set alle terræner. Hendes udfordring bliver at specialisere sig og finde frem til sine absolutte force. Potentialet er unægtelig stort, og det  venter blot på at blive forløst.


Få overblik over flere danske ryttere på udenlandske hold i artiklen "Danskerfokus: 'Udlandsamatørerne'".

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?