Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

Froome løb op ad Mont Ventoux - De Gendt vandt

14. juli 2016 17:00Foto: Sirotti

En motorcykel måtte bremse op på Mont Ventoux, og flere af favoritterne til årets Tour de France sejr kørte ind i motorcyklen og styrtede. Blandt dem var Richie Porte og Christopher Froome. Porte og Froome havde angrebet, men endte med at tabe tid til favoritterne på grund af det vanvittige styrt. Froomes cykel var ødelagt, og han fortsatte i løb op ad stigningen.

Artiklen fortsætter efter videoen.

De tilbageværende ryttere i Tourfeltet kunne til i dag se frem til 178 blæsende kilometer med både sidevind og modvind til Mont Ventoux, hvor målstregen dog med den meget stærke vind på toppen var rykket seks kilometer ned til Chalet-Reynard.

13 ryttere slap fri på dagens etape, deriblandt var Chris Anker Sørensen, men danskeren kunne ikke følge med de bedste i udbruddet, da de åbnede op på bjerget Mont Ventoux. Thomas de Gendt (Lotto-Soudal) var den stærkeste i udbruddet og tog etapesejren foran Serge Pauwels (Dimension Data) og Daniel Navarro (Cofidis). Chris Anker Sørensen blev nier på etapen. 

Etapen blev dog et sandt drama. Få kilometer før målstregen styrtede flere favoritter, da en kameramotorcykel fra fransk tv pludselig stod stille på Mont Ventoux. Richie Porte (BMC), som kørte lige efter, bragede ind i motorcyklen. Chris Froome styrtede også og ødelagde sin cykel, og det fik briten i den gule trøje til at løbe op ad Mont Ventoux uden cykel. Styrtet betød, at Froome tabte førertrøjen, på trods af, at han ellers syntes at forsvare førertrøjen i stor stil. Tidligere på stigningen havde han nemlig sat Nairo Quintana (Movistar). Colombianeren nåede dog at indhente Sky-kaptajnen.


Adam Yates (Orica-Bikeexhange) er ny mand i førertrøjen, hvis løbets jury ikke ændre på dagens resultat.

Etapereferat
178 kilometer var dagens menu for rytterne i Tour de France. Seks kilometer kortere, end hvad der var beregnet. Etapen var nemlig afkortet på grund af kraftige vindstød på toppen af Mont Ventoux.

Jurgen Van den Broeck (Katusha), der brækkede skulderen i går, var den eneste, der ikke mødte op til starten, som foregik under en skyfri himmel. Som ventet var det ekstremt blæsende, da rytterne bevægede sig gennem den usædvanligt lange neutrale zone, hvorefter løbet blev givet frit til en meget aggressiv og animeret start.

 
Chris Anker Sørensen med i morgenudbruddet

Adrien Petit (Direct Energie) var den første til at angribe, og siden blev der formet en nimandsgruppe med et forspring på 25 sekunder. Den voksede hurtigt til 14 ryttere, og da feltet overraskende tidligt tog det roligt, lykkedes det Bert-Jan Lindeman, Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo), Stef Clement (IAM Cycling), Serge Pauwels, Daniel Teklehaimanot (Dimension Data), Paul Voss (Bora - Argon 18), André Greipel, Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Bryan Coquard, Sylvain Chavanel (Direct Energie), Chris Anker Sørensen (Fortuneo-Vital Concept), Iljo Keisse (Etixx-Quick Step), Cyril Lemoine og Daniel Navarro (Cofidis). Udbruddet fik utrolig lang snor af Team Sky, og forspringet nåede op over 18 minutter.
 

En forfølgergruppen forsøgte at komme frem til udbruddet bestående af Diego Rosa (Astana), Mikael Chérel, Cyril Gautier (AG2R - La Mondiale), Tom-Jelte Slagter (Cannondale), Georg Preidler (Giant-Alpecin) og Chris Ankers holdkammerat Vegard Breen (Fortuneo-Vital Concept), og de var kun 35 sekunder fra at nå op, men de nåede det aldrig.
 

Sidevinden smadrede hovedfeltet
Først med omkring 85 kilometer tilbage kom der lidt gang i det nede i feltet, hvor Team Sky og Etixx-QuickStep iværksatte et hårdt angreb i sidevinden, og det kom til at koste dyrt for flere af konkurrenterne. Blandt ofrene var franske Tibaut Pinot (FDJ) og Warren Barguil (Giant-Alpecin), der begge missede splittet. Til gengæld var Nairo Quintana (Movistar) opmærksom, og både han og Chris Froome (Sky) tog del i føringerne. Løbets nummer to, Adam Yates, sad også med i Froome-gruppen.

 

Oppe foran hos udbryderne var det Iljo Keisse, der vandt den indlagte spurt foran Bert-Jan Lindeman og André Greipel, mens Sky-rytterne trak sig fra fronten nede bagved. Forspringet til udbryderne var imidlertid faldet til lidt over et kvarter, og Etixx-QuickStep og Trek-Segafredo fortsatte det høje tempo, som betød at 14-mansgruppens forspring faldt yderligere. Med 70 kilometer til mål havde de under 14 minutter ned til det stærkt decimerede felt.

 

Gruppen med Pinot og Barguil havde til gengæld halvandet minut op til feltet, og deres manglende koncentration, da der pludselig blev angrebet, kom altså til at koste rigtig dyrt.

 

Læs også
Optakt: Fleche Wallonne

 

Punktering til Fabio Aru

En defekt hos Fabio Aru kunne også have været fatalt. Til alt held var Jakob Fuglsang ikke længe om at komme af cyklen og give den til sin kaptajn, som sammen med Lutsenko med det samme gav sig i kast med at lukke hullet op til Froome og Quintana, hvilket også lykkedes efter en kort og hidsig jagt. På grund af splittelsen i feltet var der ingen kortege efter den forreste del af feltet, og derfor kunne det være endt katastrofalt for den italienske Astana-kaptajn.

 

Cykelskiftet til Aru, da kortegen endelig fik tilladelse til at køre op til favoritgruppen, blev ikke håndteret særlig elegant, og med rullende kamera og en særdeles årvågen kommissær på motorcykel var Astanas sportsdirektørbil under kraftig observation. Man ville ikke fra kommissærernes side risikere en situation, som den der kom til at koste Vincenzo Nibali og den ene af Astanas sportsdirektører den videre deltagelse i sidste års Vuelta a España. Det lykkedes Aru at køre sig tilbage til gruppen med lidt hjælp ad flere omgange fra Astana-bilen. Spørgsmålet er om det var nok til tidsstraf og bøde efterfølgende?

Styrt gav udbruddet længere snor
Det høje tempo i det forreste forfølgerfelt på cirka 40 ryttere betød, at udbruddets forspring kom under otte minutter med 40 kilometer til målstregen, men så skete der et styrt.

Simon Gerrans (Orica-BikeExchange) skred ud i et sving på nedkørslen fra Col des Trois Termes, og flere af Chris Froomes holdkammerater, blandt andet Ian Stannard, røg med ned. Som reaktion på styrtet kørte Froome op og forsøgte at få de andre til at vente. Da det ikke lykkedes i første omgang, valgte Sky-kaptajnen at tage en tissepause, hvilket normalt er et direkte signal til resten, at de skal vente. Konsekvensen blev da også, at tempoet med det samme faldt i gruppen, indtil Froome igen var oppe sammen med adskillige holdkammerater - også nogle, der tidligere var blevet sat på stigningen.
 

Der er ingen tvivl om, at den situation vil blive genstand for mange diskussioner både under og efter etapen. Situationen var dog godt nyt for Chris Anker Sørensen og de øvrige udbrydere, da forspringet igen voksede til næsten ti minutter med 20 kilometer til målstregen.


Mont Ventoux - det skaldede bjerg - med målstreg midtvejs
Da rytterne ramte Mont Ventoux havde udbruddet godt syv minutters forspring. André Greipel prøvede et angreb, men blev hurtigt hentet og Iljo Keisse faldt også fra. Man sad med en fornemmelse af, at det kunne blive Chris Ankers store dag, men det blev det desværre ikke.

Danskeren faldt fra allerede i bunden af Mont Ventoux, da udbruddet for alvor satte tempoet i vejret. I stedet for var det Thomas de Gendt, Daniel Navarro og Serge Pauwels, som dominerede og slap fri.

Movistar satte en offensiv ind med syv kilometer til målstregen. Det var først Alejandro Valverde, som angreb, og med godt fem kilometer til målstregen slog Nairo Quintana til og angreb af flere gange. Angrebene kostede blandt andet Daniel Martin (Etixx-QuickStep) og Roman Kreuziger (Tinkoff) pladsen i favoritgruppen.

Froome angriber
Med tre kilometer til målstregen kørte Christopher Froome (Team Sky) kontra og fik følgeskab af Richie Porte (BMC) og Nairo Quintana, men Quintana faldt hurtigt fra, mens Bauke Mollema (Trek) kørte alene op til Porte og Froome.

I front blev løbet afgjort. Thomas De Gendt åbnede spurten tidligt og satte Pauwels og Navarro. Udover etapesejren tog De Gendt også bjergtrøjen. Chris Anker Sørensen blev nummer ni på etapen.

Dramaet tog dog nye højder, da favoritterne bragede ind i en TV-motorcykel, som øjensynligt ikke kunne komme forbi de mange tilskuere. Både Richie Porte, Bauke Mollema og Christopher Froome styrtede. Bauke Mollema var hurtig til at komme på cyklen og slap fri fra favoritterne sammen med Adam Yates. Det betød, at Yates nu stod til at føre Tour de France foran Mollema, hvis Froome og Porte ikke får deres tabte tid godtgjort af løbsjuryen.  

Christopher Froome var ikke kommet noget til ved styrtet, og da hans cykel var blevet beskadiget, fortsatte Sky-kaptajnen i løb op ad stigningen - uden cykel. Han fik efter et stykke tid en cykel fra neutral service, men cyklen passede ikke til ham og hans klamper, og først da Froomes egen ledsagebil nåede op, fik han en egnet cykel og kunne fortsætte mod målstregen.

 

Til Froomes held valgte løbsjuryen efterfølgende at give ham samme tid i mål som Bauuke Mollema og Richie Porte, og det betød, at han alligevel forsvarede sin førertrøje, og med næsten tre kvarters forsinkelse kunne han på podiet trække endnu en gul trøje over hovedet. Det var imidlerttid ikke alle tilskuere, der var tilfreds med den afgørelse, og de ytrede deres utilfedshed med buhen.


 

DEL
INFO
Mont Ventoux
Nyheder
Tour de France
Nyheder Profil Resultater
Team Sky
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

La Flèche Wallonne Fémi...(1.WWT) 17/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

La Flèche Wallonne(1.UWT) 17/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?