Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Kommentar: Danske talenter på russiske hænder

Kommentar: Danske talenter på russiske hænder

02. december 2013 16:50Foto: Sirotti

I dag kom så den længe ventede besked og alligevel overraskende besked: Danmarks bedste cykelhold er stadig dansk. Men hvad får det af betydning for dansk cykelsport, at det eneste danske hold på professionelt niveau nu pludselig er ejet af en russer?

Artiklen fortsætter efter videoen.

Vi vidste det jo alle sammen godt, og i dag blev de seneste ugers ophobning af rygter så endeligt bekræftet. Danskernes eneste faste holdepunkt i professionel cykelsport i knap halvandet årti overgår nu til en russisk forretningsmand, og selvom følelserne for holdet ikke nødvendigvis forsvinder i løbet af et pressemøde, er det ikke utænkeligt, at konsekvenserne for dansk cykelsport kan blive ganske betragtelige.

 

Fornuftssalg

Det er ikke underligt, at Bjarne Riis vælger at sælge sit firma netop nu. Selvom et livsværk er svært at lægge fra sig, forlader Riis ikke fuldstændig sit cykelhold (endnu), og der er flere gode grunde til at få ejerskabet ud af hænderne.

 

For det første er det sandsynligvis behageligt og beroligende for alle involverede parter, at salget sker i vinterpausen. At salget er overstået og på plads, inden den nye sæson går i gang, betyder, at ryttere, stab og sportsdirektører kan koncentrere sig om deres arbejde og ikke behøver at bruge energi på at spekulere på, om deres jobsituation ændrer sig midt under et cykelløb.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Selvom Riis blankt afviste det på pressemødet, spøger undersøgelsen fra Anti Doping Danmark (ADD) hele tiden i baggrunden. På et eller andet tidspunktet kommer den frem, og der er efterhånden ingen tvivl om, at den vil give decideret læsterlige smæk til det tidligere Team CSC og i særdeleshed Riis selv. Uagtet at konsekvenserne af undersøgelsen bliver de samme for Riis uanset hans stilling, så er det en bedre situation for selve cykelholdet, at han på stabslisten blot fremgår som directeur sportif i stedet for ejer af hele moletjavsen.

 

For det tredje fremstår Riis som en mand, der er ved at være lidt træt. Han har stået i spidsen for et af verdens bedste cykelhold i 13 år, og han fortalte selv under pressemødet, at især de sidste fem år har været rigtig lede ved danskeren. De økonomiske usikkerheder er blevet ved med at dukke op i slutningen af hver sæson, og Riis' motivation for det fortsatte administrative arbejde virker til at være for nedadgående. Riis sagde selv, at dette er en dag, han har set frem til i flere år. Det økonomiske aspekt fylder meget, og et fokus på selve cyklingen og det, han er bedst til, er en naturlig udvikling for holdejeren. Det giver øget motivation og et håb om en genfødsel for holdet.

 

Til World Tour og tilbage igen

Danmark har masser af kontinentalhold og masser af talentmasse inden for cykelsporten. Gennem de sidste ti år har det været naturligt, at disse talenter efter den indledende modning er kommet i lære hos Riis og CSC/Saxo Bank - tanken om at blive ført ind i professionel cykelsport med en dansk ejer i hånden må under alle omstændigheder virke attraktiv for en 20-årig dansk nyprofessionel. De positive resultater heraf ser vi i det professionelle felt i dag med Chris Anker Sørensen, Jakob Fuglsang, Matti Breschel og Lars Bak. Alle har de gennem karrieren leveret flotte resultater, efter de startede karrieren hos Riis.

 

De, der er gået en anden vej, har tværtimod ikke levet op til forventningerne - Rasmus Guldhammer, Mads Christensen og Thomas Vedel Kvist eksemplificerer, hvordan et stort udenlandsk hold ikke er gavnligt for talentudviklingen hos en ung og uerfaren dansker.

 

Set i dét lys kan overdragelsen af Danmarks eneste cykelhold på højeste niveau til en russer ses som en katastrofe af enorme dimensioner, hvis det betyder, at den videre talentudvikling går i stå. For det første fordi et russisk ejet hold - trods holdets licens stadig er dansk - sandsynligvis ikke som udgangspunkt vil rette blikket mod Danmark for at lede efter nye talenter, som det tidligere har været tilfældet. For det andet fordi de unge stortalenter nu i højere grad kan være interesserede i at gå til de store internationale hold. Og som vi så med Guldhammer og Christensen - to af de allerstørste talenter i dansk cykelsport i mange år - så er det ikke et godt miljø for en klejn dansker at vokse i.

 

Men, men, men. Som de fleste læsere forhåbentlig minder sig selv om, så er der også alt for mange eksempler på ryttere, der har startet deres levevej i professionel cykelsport under Riis' vinger og alligevel ikke har slået igennem for alvor. Jonas Aaen, Alex Rasmussen, Kasper Klostergaard, Troels Vinther, Martin Pedersen og Lasse Bøchman er alle eksempler på ryttere, som startede hos Riis og nu er vendt tilbage til den danske kontinentalrække igen, fordi de ikke har fået deres kontrakt fornyet. Alex Rasmussen søgte endda ud i verden og har haft flere sæsoner hos HTC-Columbia og Garmin, men er altså nu tilbage på dansk jord i den tredjebedste række.

 

Desuden er også Brian Vandborg, som ligeledes indledte sin karriere hos Team CSC, i en kontraktløs situation lige nu, og generelt har tendensen været de senere år, at danskerne absolut ikke skal føle sig sikre på deres plads på det danske cykelhold. Michael Valgren og Jesper Hansen har taget chancen fra næste år, mens Sebastian Lander og Lasse Norman Hansen er søgt mod andre græsgange og er startet på de helt store udenlandske hold, hvor der absolut ikke er nogen dansk base at knytte sig til. Hvilken beslutning der viser sig at blive succesfuld, er umuligt at vide lige nu.

 

Ingen sympatikontrakter til danskere

Men hvilken betydning får det så, at et World Tour-hold med base i Lyngby ejes af en russer? Det afhænger af, hvilken farve briller man tager på, men skal man se lidt nøgternt på det, så kan man sige, at det fra nu af i mindre grad end tidligere vil blive kigget mod Danmark for at finde talenter, og det er kun vil være de danske ryttere, der rent faktisk har talentet til at blive professionelle, der også bliver det. Tinkov vil få indflydelse på, hvem der skal købes til holdet, og der forfordeles absolut ikke, bare fordi man har et dansk pas. Det blev gjort fuldstændig klart på pressemødet, at det er et internationalt hold, og det kan betyde, at de unge ryttere ikke spilder deres tid på et dansk World Tour-hold, hvis de alligevel ryger ned på kontinentalniveau efter tre år, og at det i stedet kun bliver de virkeligt gode ryttere, der bliver professionelle. Og hvis talentet er der, skal rytterne nok få chancen på de andre internationale hold.

 

Det skal absolut ikke lyde, som om Aaen, Rasmussen, Klostergaard og de andre ikke er talentfulde. De er hamrende dygtige cykelryttere, og alle cykelryttere har arbejdet stenhårdt for at blive professionelle - uanset om det er Riis Cycling A/S, eller det er Tinkoff Sport A/S, der står bag -, men der er ingen tvivl om, at det faktum, at de er danskere, har hjulpet til med at få en kontrakt på bordet fra et dansk hold med en dansk ejer.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

Risikoen er, at interessen for cykelsport i Danmark daler. Med færre danskere i det professionelle i fremtiden vil hr. og fr. Danmark miste interessen for at følge med, og det kan give risiko for, at der bliver færre unge danskere med lyst til at bruge tiden på cyklen. Det er juliseerne, der for alvor er det store publikum til dansk cykelsport, og hvis Riis forsvinder, er der stor risiko for, at interessen bliver for nedadgående.

 

Interessen forsvinder ikke

Dog kan man sige, at de senere år har vist, at danskheden på selve holdet er ved at være udvisket - i år var der slet ingen danskere med til Tour de France, og der bliver maksimalt syv danske ryttere på holdet næste år (hvilket stadig er en majoritet). De senere år er det blot tanken, om at det er et dansk hold styret af Bjarne Riis, der har holdt liv i fanskaren blandt den danske befolkning - Tyler Hamilton, Ivan Basso, Carlos Sastre, Fabian Cancellara, Andy Schleck og Alberto Contador er alle blevet adopterede af danskerne som vore egne. Så hvis Riis fortsætter som sportsdirektør, kan interessen også holdes ved lige. Måske ikke i samme grad, men jeg tror stadig, at Tinkoff-Saxo vil blive fulgt tæt af danskerne, når rytterne træder rundt i pedalerne i Frankrig til juli.

 

De danske talenter får muligvis sværere ved at få en professionel kontrakt, end de før har gjort. De skal gøre sig fuldstændig og aldeles fortjent til den, for at de udenlandske hold vil lægge mærke til dem - uanset om det er Lotto-Belisol, Sky eller Tinkoff-Saxo. Vi kan håbe på, at et af de danske kontinentalhold opgraderer inden for den nærmeste fremtid og bliver til professionelt kontinentalhold - det vil unægtelig gøre springet mindre, når alle de hamrende dygtige danske cykelryttere indtager World Touren. For hvis de har talentet, så skal de nok komme frem. Med eller uden Riis ved roret.

DEL
INFO
Kommentar
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?