Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Kommentar: De gode, de svære og de mindre kønne

Kommentar: De gode, de svære og de mindre kønne

03. august 2014 14:30Foto: Feltet.dk

Team Novo Nordisk, det amerikanske pro-kontinentalhold med diabetesramte ryttere og en dansk gigant i ryggen, er udtaget til Post Danmark Rundt, blandt andet på bekostning af danske hold. Og hvordan skal man så lige forholde sig til det, spørger Adam Aisen.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Det har ikke været genstand for stor diskussion, men det gør det ikke mindre interessant. Vi får glæde af Team Novo Nordisk på de danske landeveje, når Post Danmark Rundt køres i næste uge. Og det til trods for, at man kan man stille store spørgsmålstegn ved den sportslige berettigelse for de amerikanske pro-kontinentalhold.

Til gengæld har de hvidklædte ryttere en verdensomspændende, dansk medicinalvirksomhed i ryggen for ikke at tale om et særdeles interessant projekt som mission. De vil vise, at man kan cykle på topniveau, selvom man lider af sukkersyge. Og ja, min mening er, at Team Novo Nordisk er et mandskab, der skal være plads til. Også i Post Danmark Rundt. Holdet repræsenterer noget i sporten, der kan og bør skabes rum for. Men det er en svær balancegang, som Danmarks Cykle Union bør være forsigtig med.

Men lad os se på bevæggrundene for min holdning: At holdet skal med, selvom de ikke opfylder de sportslige kriterier.

Sportslig berettigelse?
For det kræver i mine øjne, at tingene kaldes ved sit rette navn. Her må der være tale om et wild card, fordi man ønsker at gøre plads ud fra et specifikt hensyn. Som når ASO udtager mindre, franske hold til Tour de France. Og dermed bør holdet heller ikke tage plads fra hold, som har kæmpet på den anerkendte, konkurrencesportslige scene. Her tænkes eksempelvis på Christina Watches-KUMA, som i sportslig henseende til fulde matcher, sandsynligvis også overmatcher, Team Novo Nordisk.

Pro-kontinentalholdet er ikke i top 20 på Amerika Touren, pendanten til Europa Touren, hvor samtlige de danske kontinentalhold rangeres. Til sammenligning ligger Christina Watches-Kuma to pladser længere fremme efter deres deltagelse i et par canadiske løb. Nu skal det med, at  Team Novo Nordisk har kørt en stor del af sæsonens løb i Europa, og de optræder derfor også på Europa Touren. Her indtager de 91. pladsen, hvilket, i forhold til de danske hold, placerer dem foran Designa Køkken-Knudsgaard, men efter Riwal Platform Cycling Team, Christina Watches-Kuma, TREFOR-Blue Water og CULT Energy Vital Water.

For at gøre billedet fuldstændigt placerer det amerikanske pro-kontinentalteam sig i den nederste halvdel i opgørelserne på såvel Feltet.dks rangliste som på de anerkendte statistiksider CQ Ranking og Pro Cycling Stats’ lister. Ens for alle tre ranglister er, at Team Novo Nordisk sammenlignet med de danske hold overgås af tre ud af fem danske hold - i et enkelt tilfælde af fire ud af fem. Samt at det amerikanske mandskab er det suverænt lavest placerede af samtlige UCI pro-kontinentalhold. Holdet har i år ikke været øverst på skamlen - og var det i øvrigt heller ikke sidste år. Nuvel.

De mange hensyn
Vi ved fra sportens mange andre etapeløb, at adskillige andre kriterier og ikke mindst hensyn end de rent sportslige spiller ind, når hold engageres. På højeste niveau er WorldTour-hold garanteret deltagelse, men selv på det niveau tildeles andre hold også startpladser til løbene. De bestemmes suverænt af arrangørerne. Hermed er vi ved det, det ofte handler om: Politik.
 
Løbsarrangørerne tager naturligvis hensyn til, hvad der lader sig gøre. Gode og fornuftige, svære og kontroversielle og sommetider mere eller mindre kønne hensyn. Ganske som der også skeles til, hvad man kan og ønsker at opnå. Så hvilke andre bevæggrunde er der til at sikre Team Novo Nordisk start i det danske løb end den på papiret rent sportslige berettigelse? Først og fremmest: Holdet kan alligevel sagtens have meget godt at byde på, eksempelvis hvis de kører efter devisen om at ’dø i front’ og med et ønske om at ’drille de store’.

Baseret på sidste års deltagelse i Post Danmark Rundt er der ikke meget, som tyder på det. Holdet var ikke udpræget aktive, om end Martijn Verschoor var del af et langt udbrud på en af løbets etaper, og Andrea Peron (nej, ikke den gamle Team CSC-rytter) i massespurterne forsøgte sig. En enkelt top ti-placering blev det til, da Peron blev nummer ni på løbets første etape. Fabio Calabria blev bedste rytter samlet som nummer 42, knap syv minutter efter. Heller ikke i de øvrige konkurrencer var rytterne med fremme.

Sympatisk og populært
Så er der de mere politiske, forretningsmæssige og emotionelle hensyn. Holdet har en klar dansk profil, selvom man ikke aktivt støtter dansk talentudvikling, og - ikke mindst - dets, ja, hamrende sympatiske projekt. Alene holdets slogan, som også pryder trøjerne, changing diabetes, er svært ikke at tilslutte sig. Som holdets medstifter Phil Southerland har forklaret:

”Når man bliver diagnosticeret med en kronisk sygdom som diabetes, kan man have brug for at blive mindet om, at det stadig er muligt at leve det liv, man ønsker. Cykelrytterne på Team Novo Nordisk er et godt eksempel på, at man kan realisere sine drømme og ikke skal acceptere begrænsninger på grund af en kronisk sygdom.”


Alle ryttere på Team Novo Nordisk er nemlig diagnosticerede med diabetes type 1 - også kaldet sukkersyge -, hvilket uvægerligt gør det til en udfordring at dyrke sport på professionelt niveau. I navnlig grad en ekstremt fysisk anstrengende sport som cykling. Og således tjener holdet et andet og i bund og grund langt mere grundlæggende formål end at vinde cykelløb. Det er et cykelhold med et budskab; et budskab, der fuldstændig overskrider de normale kriterier for et cykelhold på eliteniveau. De er som oftest at vinde og/eller at udvikle talenter.

Det budskab vækker genklang. I en opgørelse, Feltet.dk lavede tidligere på året, af cykelholdenes popularitet på de sociale medier var Team Novo Nordisk i front af samtlige UCI-teams med 505.684 fans på Facebook. Nummer to var Team Sky med 387.761, mens Tinkoff-Saxo indtog syvendepladsen med 117.527. De tre tal er siden vokset til, og hold nu fast, 873.881 (Team Novo Nordisk), 530.733 (Team Sky) og 207.311 (Tinkoff-Saxo). Selv på Twitter indtog Team Novo Nordisk i februar måned i år en ottendeplads på listen med 45.356 følgere - det altså til trods for, at de sportslige resultater er, skal vi ikke kalde dem middelmådige.

 

Man kan derfor godt vove den påstand, at det amerikanske diabeteshold er vanvittig populært. Næppe på grund af sin kørsel eller sine resultater, men i kraft af sin tilstedeværelse, sin blotte eksistens - og måske endog sine manglende sejre. Der udvises passion og karakter.

Ædel business
Lagt sammen med holdets danske islæt - og det at holdets medstifter selv peger på det glædelige ved at køre i sponsorens hjemland - har vi altså at gøre med et hold, der tilfører ethvert cykelløb noget dybere end den rent sportslige dimension. Eller rettere - det udfører og udretter netop det, som sport i sin mest ædle forstand går ud på; at deltage i fysisk aktivitet, alene eller med andre, inden for nogle fastsatte regler og med det formål at konkurrere såvel som at udvikle sig.

I den forstand er de cyklende diabetikere et flot vidnesbyrd om, at man ikke skal lade sig bremse. Et umådeligt stærkt billede på det, vi fascineres af ved sporten: Kampen med og mod sig selv og sine (rytterens) egen fysiske formåen.

Man kan vel næppe forestille sig noget smukkere i et professionelt cykelløb end at lade dette komme til udtryk (så længe det ikke gælder alle hold, for så ville det først bliver kedeligt.). Hvis det da ikke lige var for en ting: Det skubber til den platform, professionel (cykel)sport står solidt plantet på. Vi vil måske gerne tro på noget andet, men vi ved det alligevel alle: I lige så høj grad det handler om at udleve drømme, handler det om underholdning, big business og survival of the fittest. Her er Team Novo Nordisk et paradoks.

Hvad skal vi med et professionelt cykelhold, hvis formål det i højere grad er at udsende ædle budskaber end at vinde, blive de bedste? Hvad skal vi med sådan et hold i Post Danmark Rundt, hvor de danske kontinentalhold har skullet kæmpe indædt for en startplads?

Det bliver alligevel et ja
Spørgsmålene er lige så retoriske, som svarene er indlysende. For Team Novo Nordisk er selvsagt også big business. Medicinalgigantens brand styrkes - der vindes opmærksomhed og goodwill. Og billedet mudres af, at Novo Nordisk indgår i en sponsorrelation med DCU, direkte eller inddirekte. Sidste år sponsor til pointtrøjen og i år til bakketrøjen, og i juli måned i år var Novo Nordisk en af to hovedsponsorer for DM i XC mountainbike. Ganske vist også idet årets DM blev kørt i lokalområdet for firmaets hovedkvarter i Bagsværd.

 

Bevares, man kunne måske nok have ønsket sig, at Novo Nordisk etablerede sit cykelhold her i ’hjemlandet’. Men de gør noget for dansk cykelsport. Og vice versa kunne man foranlediges til at tænke med tanke på alt det ovenstående. Det ligner et lidt pudsigt - og mindre kønt - sammenfald af interesser og hensyn. Den fornemmelse skulle helst ikke kamme over.

Det efterlader os ved dette: Man plejer at sige, at løb er større end sine ryttere, men her har vi alligevel at gøre med noget, som måske er endnu større. Et budskab, repræsenteret ved og i form af et cykelhold, som mest af alt har lige netop det at byde ind med.

Har vi plads til sådan et hold et Post Danmark Rundt, i cykelsporten som helhed som den er opbygget? Har vi brug for det? Det er ikke fair over for hold, der kæmper på den platform, vi kender til: den konkurrencesportslige - men mit svar er et, ja. Ligesom jeg synes, der skal være plads til ryttere ved et verdensmesterskab, som har ikke har andet at gøre der, end at vise de findes; de deltager.

Jeg siger også ja, fordi det kan vise en ny vej for sider af en  sport, der er så tungt belastet af sin fortid - et cykelhold, hvor rytterne cykler, selvom de er syge, og ikke bliver syge, fordi de cykler. Måske det kan være en sund indsprøjtning i sporten.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
DEL
INFO
Kommentar
Nyheder
PostNord Danmark Rundt
Nyheder Profil Resultater
Team Novo Nordisk
Nyheder Profil Ryttere Resultater
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?