Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Kommentar: VM-udtagelse – talentudvikling og ligestilling

Kommentar: VM-udtagelse – talentudvikling og ligestilling

06. august 2014 09:00Foto: Sirotti

Touren er slut, Post Danmark Rundt står for døren og verdensmesterskaberne nærmer sig - dermed også tiden, hvor udtagelser skal finde sted. Og måske diskuteres, mener Allan Porsmose, som i dette debatindlæg lægger ud og også tager fat på kontroversielle emner som talentudvikling, hjemmelavede regler og ligestilling.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Der er endnu et stykke tid til, at årets VM på landevej afvikles, men deadline nærmer sig for, hvor mange danske ryttere Danmark kan stille med på herre elitesiden, hvor alt tyder på seks pladser.

 

Talentudviklingen i dansk cykling har de seneste mange år været ekstrem succesfuld, og danske juniorer og U23-landshold er gået fra den ene sejr til den anden. Det har givet flere store talenter chancen på den største scene, WorldTouren. Desværre er mange hurtigt faldet fra igen efter deres to-årige kontraktforløb for heldigvis at kommer stærkt tilbage på et hjemligt kontinentalhold. Her er personlig pleje og den enkelte rytters udvikling i højsædet. Noget, som ser ud til at passe godt ind i den danske kultur.
 

Det er netop det, der gør, at Danmark i år er hoppet længere op på den europæiske rangliste. De danske ryttere kan nemlig godt være med på europæisk topplan og har pt. vundet 29 sejre i år, senest med Alex Rasmussens to sejre i Polen og Martins Mortensens sejr i Tjekkiet Rundt.


Behov for danske stjerner
Talentudvikling rundt om i klubberne, teams samt DCU kan der ikke stilles tvivl ved - det virker. Men hvorfor slår flere af de åbenlyse talenter så ikke igennem på den store scene? Er rytterne for ’pivede’, når det begynder at gøre ondt, og der er langt hjem til Danmark? Er de ikke forberedte nok på, hvad der venter dem, eller er vores system så effektivt, at de fleste ryttere næsten har nået toppen af deres potentiale, inden karrieren for alvor er startet, hvorefter WorldTour-holdene bliver skuffede over den manglende fremgang?
 

Naturligvis er der ryttere, som går hele vejen og får en god karriere ud af deres talent. I øjeblikket må Lars Bak, Jakob Fuglsang, Chris Anker, Nicki Sørensen og Michael Mørkøv betegnes som etablerede ryttere på WorldTour-scenen, og de næste står på spring: Michael Valgren, Magnus Cort, Lasse Norman Hansen, Rasmus Guldhammer og Christoffer Juul Jensen.


Det er de ryttere, vi i Danmark skal bruge i fremtiden på fortsat at udvikle og holde medieinteressen om dansk cykling ved lige. Det sås tydeligt i årets Tour de France-dage; at det er de danske ryttere på øverste hylde, der interesserer danskerne samt de danske medier. Derfor må det havde højeste prioritet fra dansk cyklings side at bakke op om disse ryttere.

Hvem skal i landsholdstrøjen?

Med det vender jeg tilbage til den kommende VM-udtagelse af danske ryttere. Seks styk skal der findes. På bedste vis skal de vise, hvad dansk cykling kan præstere. Men er det så ligetil? Det skulle man synes, for så mange ryttere er der heller ikke at vælge imellem, og slet ikke når man kigger på årets kuperede rute i Spanien.
 

Men hvorfor er det så ikke så ligetil, spørger du måske. Jo, DCU har lavet en lille krølle på udtagelsesreglerne. Stiller du ikke op til DM, kan du ikke komme med til VM …

Hmm, hvorfor nu det? DCU vil gerne have et flot DM med hele den danske elite til start, det er jo selvfølgelig også en sød tanke, men er det nu også en klog tanke. Nu har man gennem mange år brugt en masse ressourcer på rytterne, da de var helt unge og hjulpet dem frem til, hvor de er i dag. Alt dette må vel være for at ville rytterne deres bedste samt fremme dansk cykling. Så må man vel også se på, om et DM altid er det bedste for den enkelte rytter at stille op i. I forhold til deres løbsprogram for deres hold, som betaler dem en god løn for at præstere, når det gælder.

I år valgte Jakob Fuglsang og Lars Bak at melde fra til DM, da de ikke kunne se det sportslige grundlag for at køre løbet, samt det ville afbryde deres forberedelse frem mod Tour de France. Konsekvens: Intet VM til de to.


Så kan man argumentere for, at nu skal stjernerne betale tilbage til dansk cykling, nu hvor de har nået toppen. Men gør de det bedst ved at komme til et DM, som 90 % af den danske befolkning ikke engang ved, hvor bliver afholdt. Jeg tror det ikke. Til gengæld er jeg sikker på, at mindst 90 % af befolkningen kender Tour de France, og det er her, tilbagebetalingen er størst for dansk cykling.


Fjern tosset regel
Fra min side kan man kun håbe, reglen bliver fjernet, specielt når man samtidig ser, at den ikke bliver udført med samme konsekvens over hele linjen. I efterhånden flere år har dansk kvindecykling råbt på mere opmærksomhed fra DCU - normen har været manglende landshold, ingen eller få ryttere til VM og færre penge (end hos mændene) osv. Men på et punkt er damecyklingen foran herrerne, nemlig vedrørende reglen for udtagelse til VM i forhold til, om man har deltaget til DM samme år.
 

I 2013 deltog Annika Langvad kun i DM enkeltstarten, og altså ikke i linjeløbet. Og hvad så tænker du nok, hun kørte jo også kun enkeltstart til verdensmesterskaberne i Firenze. Ja, det er rigtigt nok, men efter hendes flotte VM-enkeltstart fik hun også tilbuddet om at køre linjeløbet uden at opfylde kravet om deltagelse ved DM-linjeløbet tidligere på året. Så vil man nok argumentere for, at hun dagen efter DM linjeløbet skulle køre MTB maraton VM. Det giver jo meget god mening, da VM trods alt er noget større end DM.
 

Men kunne man så ikke argumentere for, at forberedelse til Tour de France også prioriteres højere end et DM? Det virker sært, som et lidt arrogant selvmål for dansk cykelsport, og betyder også, at vores formodede stærkeste kort til det kommende VM på forhånd er ude af spillet.


Dette skal på ingen måde betragtes som en kritik af Annika Langvad; blot er det en stærk undren over, hvordan reglerne bøjes efter forgodtbefindende. Og så er jeg naturligvis klar over, at Langvad alligevel var i Firenze, og en mulig deltagelse i linjeløbet ikke havde kostet en krone ekstra.


Svær VM-udtagelse
Med de nuværende regler kan vi desværre ikke glæde os til at se Lars Bak og Jakob Fuglsang (samt også Annika Langvad) til det kommende VM, uanset om de ville køre det eller ej. Hvem har vi så tilbage at vælge imellem til et slagkraftigt VM-hold i Spanien til september?


Det nemmeste ville være at tage seks ryttere ud fra World Tour-holdene - de burde være de bedste, når de nu kører på de største hold. Her er der, når man altså ser bort fra Fuglsang og Bak, følgende at vælge imellem: Nicki Sørensen, Chris Anker Sørensen, Michael Valgren, Christopher Juul-Jensen, Jesper Hansen, Matti Breschel, Michael Mørkøv, Lasse Norman samt Sebastian Lander. Ni ryttere fra øverste hylde, men er der seks egnede til VM-ruten?


De sikre må være Matti Breschel, Chris Anker Sørensen, Nicki Sørensen og Michael Mørkøv. Alle gode mesterskabsryttere og med kvaliteten til at komme godt gennem ruten. Så mangler der to ryttere - her bliver det noget sværere. For med det niveau, de har vist indtil nu i sæsonen, er hverken Sebastian Lander, Lasse Norman, Jesper Hansen eller Christopher Juul oplagte valgt, selvom Jesper Hansen umiddelbart kunne gøre det godt på den kuperede rute.


Så er der kun Michael Valgren tilbage. For tre måneder siden var der nok ikke mange, som tænke, han skulle køre VM i år. Men efter at havde set ham i 4 dage ved Dunkerque samt hans imponerende DM-titel og med tanke på hans dobbeltsejr i U23-Liège-Bastone-Liège, vil han være oplagt at tage med. Hvilken bringer os op på fem - der mangler stadig en.


Tag Guldhammer med
Årets positive overraskelse er for mig Team TREFOR-Blue Water-rytteren Rasmus Guldhammer. Tidligere og knap så succesfuld erfaring med WorldTouren hos team HTC har heldigvis ikke slået ham helt ud af kurs, og efter et par stille år på forskellige danske kontinentalhold har han for alvor fået fart i benene.

For dem, der fulgte med i årets DM, var det tydeligt, at Guldhammer var blandt de stærkeste og kun en defekt sidst i løbet gjorde, at det ikke blev til et absolut topresultat. Dem har der til gengæld været flere af i internationale UCI-løb, hvilket har givet en stagiaire-kontrakt med Tinkoff-Saxo for resten af sæsonen.

Rasmus Guldhammer er på alle måder et rigtigt valg: En stærk rytter med et usædvanligt og nu mere modent talent, der kører offensiv cykling i kuperet terræn - og måske det bedste eksempel på, at en karriere kan have flere liv. En VM-udtagelse vil være et stort skulderklap - knægten er stadig kun 25 år!

Læs også
Tobias Lund vinder for anden dag i træk
DEL
INFO
Kommentar
Nyheder
DCU
Nyheder
Rasmus Guldhammer
Nyheder Profil Resultater Statistik
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?