Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Nibali kører sig ind i Tour-historien med suveræn sejr på Hautacam

Nibali kører sig ind i Tour-historien med suveræn sejr på Hautacam

24. juli 2014 17:22Foto: Sirotti

Der er ingen over eller bare tilnærmelsesvis ved siden af Vincenzo Nibali i årets Tour de France. Drevet frem af ærgerrig stolthed og en trang til at vise, at Tour-sejren ingen tilfældighed er, smadrede Astana-kaptajnen alle på Hautacam og vandt sin fjerde 'ordinære' etapesejr.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Det blev, som håbet på, et drama på Hautacam. Ikke så meget om, hvem der vandt - dertil var Vincenzo Nibali ganske enkelt i en liga for sig - men i kampen om podiet og bjergkonkurrencen.

Nibali kørte fra alle rivalerne tidligt på dagens afsluttende stigning, og det hverken kunne eller ville andre svare igen på. Dermed var den spænding udløst, og kun uheld kan nu fratage italieneren en overlegen Tour-sejr, tilmed med hele fire foreløbige etapesejre på ’ordinære’ etaper. Enestående i nyere tids Tour-historie og ikke sket siden Eddy Merckx for præcis fyrre år siden.

Til gengæld fik en trio bestående af Thibaut Pinot (FDJ.fr), Tejay van Garderen (BMC) og Jen-Christophe Peraud (Ag2r) smidt først Alejandro Valverde (Movistar) og siden indhentet Rafal Majka (Tinkoff-Saxo), som var kørt efter Nibali. Polakken kunne de dog ikke hægte af, og dermed sikrede han sig sejren i bjergkonkurrencen ved at bliver treer på etapen.

I den samlede stilling betød Valverdes lille sammenbrud, at Pinot er ny mand på andenpladsen, mens Peraud trådte op på det nederste podietrin. Mere end syv minutter efter Nibali er Pinot, men mellem den unge og den aldrende franskmand og den spanske stjerne er der blot nu blot 15 sekunder.

Etapereferat
Sidste dag i Pyrenæerne og sidste dag i det hele taget i bjerge i dette års Tour de France. De 145,5 kilometer fra Pau og til toppen af Hautacam, og over blandt andet over Tourmalet, var så afgjort nogle, man som rytter kunne frygte eller glæde sig til. Blot at rulle igennem så nemt som muligt var ikke en mulighed.

Stor gruppe af sted
Traditionen tro var der angreb straks fra start af etapen, hvor blandt andre Sylvain Chavanel (IAM Cycling) forsøgte sig på de kuperede, indledende kilometer. Det blev ikke dette fremstød, men et fra Daniel Oss (BMC) og Bartosz Huzarski (NetApp-Endura), som førte til, at en gruppe på tyve ryttere sled sig fri - og fik lov til det af Astana, som kontrollere feltet.

I gruppen sad: Nieve (Sky), Izaguirre (Movistar), Trofimov (Katusha), De Marchi (Cannondale), Marcato (Cannondale), Boom (Belkin), Bakelants (OPQS), Kadri (AG2R), Ladagnous (FDJ), Oss (BMC), Coquard (Europcar), Reza (Europcar), Voeckler (Europcar), Chavanel (IAM), Wyss (IAM), Machado (NetApp-Endura), Huzarski (NetApp-Endura), Guillou (Bretagne-Séché), Simon (Cofidis) og Herrada (Movistar). 

Dermed sad der mange lykkeriddere, man efterhånden er vant til at se i årets Tour, men også ryttere, som antydede, at der kunne komme taktiske udspil fra flere af klassementsrytterne. Gruppen nåede relativt nemt et forspring på fire minutter, men med 100 kilometer til mål var det stabiliseret omkring tre og et halvt minut.

Tourmalet
Forspringet var en smule større, da gruppen tog fat på dagens første store bjerg, Tourmalet. Astana havde uden at anstrenge sig holdt gruppen inden for rækkevidde, hvilket mere end antydede, at Vincenzo Nibali så langt fra var uinteresseret i at gå efter etapen. Noget, som også kunne få betydning for Rafal Majkas bjergtrøje.  

Første mand til at forsøge sig fra udbrydergruppen var Chavanel, der indtil da ikke havde fået meget ud af sine anstrengelser i løbet. Franskmanden skabte sig hurtigt et hul, og snart begyndte gruppen at falde fra hinanden. To mand satte jagten ind, det var Nieve og Kadri, og de kørte så stærkt, at de kørte lige forbi Chavanel og var nu i front.

Langt bagude, i den tunge ende af feltet, så man noget helt andet: Joaquim Rodriquez (Katusha) sad og hang og lignede ikke en mand, der skulle udfordre andre end sig selv. Og andre markante navne røg af: Jürgen Van den Broeck (Lotto Belisol), Richie Porte (Team Sky) - og i resterne af udbrydergruppen, Voeckler.

Og sådan fortsatte det. Nieve og Kadri fortsatte alene mod toppen, mens Astana kontrollerede. Rundt om på det mytiske bjerg lå ryttere og mindre grupper spredt.

Kadri var første mand på toppen med Nieve lige bag sig. En forfølgertrio - Huzarski, Trofimov og De Marchi - fulgte efter over halvandet minut senere, Voeckler fulgte alene, og hele fire og et halvt minut efter kom favoritfeltet over toppen.

Angreb nedad
Knap startet på den lange nedkørsel blev det angrebet fra feltet. Alejandro Valverde (Movistar) kastede cyklen ned gennem svingene og fordelte vægten aggressivt på cyklen. Forude ventede holdkammeraterne Herrada og Izaguirre, begge del af det tidligere udbrud. Ikke så meget et angreb på Nibali fra Movistars side, men et forsvar på forhånd mod ryttere, som truer Valverde i klassementet. Jean-Christophe Peraud (Ag2r), Tejay van Garderem (BMC) og Thibaut Pinot (FDJ.fr).

Men det viste sig uden effect. I dalen var der gjort en ende på Movistars fremstød. Afstanden mellem de to forreste og favoritgruppen lå på lige under de tre minutter, der manglede godt 25 kilometer, omkring otte til foden af Hautacam, ind imellem lå en nu seks mand stor forfølgergruppe - Huzarski, Trofimov, De Marchi, Bakelants, Oss og Simon. Også i feltet var mange kommet tilbage på nedkørslen.

Astana fortsatte med at sætte høj fart ind gennem dalen. Det var tydeligt, at Nibali ikke ville lade andre ryttere løbe med al æren på Hautacam. Han havde selv en agenda, på trods af Astanas udmeldinger før etapen. Også Tinkoff-Saxo skulle være på vagt; lykkedes det Nibali at vinde etapen, skulle Majka bliver nummer seks, ellers ville italieneren overtage bjergtrøjen.

Hautacam
Nieve og Kadri tog først hul på Hautacams 13,6 kilometer (7,8 % i snit), men forspringet var nu hele nede på halvandet minut. Så fulgte seksmandsgruppen. Og straks skete der udskilning. Kadri måtte slippe Nieve, og også seksmandsgruppe blev sprængt, De Marchi og Huzarski forrest. Men alle kiggede længere ned ad vejen - mod favoritterne. Fra hvem skulle udspillet komme?

Svaret kom kort inde på stigningen: Chris Horner og med Nibali på hjul. Ingen reaktion fra rivalerne, som blot holdt øje med hinanden. Heller ikke fra Majka, som blev siddende hos Movistar. Det lignede et kalkulerende forsvar af bjergtrøjen; sparre på kræfterne for at kunne sikre sig nok bjergpoint på toppen.

Med lidt under ti kilometer til mål trådte Nibali an og satte med lethed Horner. I sidste års Vuelta var det omvendt - det lignede tilbagebetaling og siciliansk stolthed i fuldt flor. Ingen skulle være i tvivl om styrken. Glubsk åd han af sekunderne til Nieve, og i en acceleration drønede han forbi spanieren.

I feltet forsøgte Majka sig i to forsøg, og anden gang kom han væk og var nu ene i jagten på Nibali. Igen, næppe i håbet om at hente Nibali, men for at sikre bjergtrøjen.

Afgørelsen
Få tænkte længere på, hvem der skulle vinde etapen, men bagved var der stadig åbent for et drama. Pinot angreb med under seks kilometer til mål, Van Garderen og Peraud gik med - men ikke Valverde. Movistar-kaptajnen var færdig og kæmpede for at finde ind i en rytme. Var han på vej helt ud af podiet?

Trioen hentede Majka, som havde opgivet at hente Nibali, og Pinot og Van Garderen satte hårdt tempo, mens Valverde bagude kæmpede for at forsvare sin samlede andenplads. Det forsvar lykkedes i sidste ende ikke.

Over et minut efter at en overlegen Nibali havde krydset målstregen i ensom majestæt og dermed, som den første siden Eddy Merckx, sikret sig sin fjerde etapesejre i samme Tour på ’ordinære’ etaper, kom Pinot i mål efterfulgt af Majka. De to unge ryttere havde accelereret på de sidste hundrede meter og dermed også presset farten i firemandsgruppen i vejret.

Det medførte, at Pinot og også Peraud gik forbi Valverde i klassementet, for Perauds vedkommende med blot to sekunder. Dermed er kampen om podiepladserne så afgjort ikke forbi - modsat den om Tour-sejren - men status lige nu er, at der for første gang i mange, mange år skal to franskmænd på podiet.

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
DEL
INFO
Astana Qazaqstan Team
Nyheder Profil Ryttere Resultater
Tour de France
Nyheder Profil Resultater
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?