Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt til en stor fredag med tre etapeløb

Optakt til en stor fredag med tre etapeløb

17. februar 2017 16:58Foto: Sirotti

Den tredje uge af februar er som vanligt en af de travleste i professionel cykelsport. Således går sæsonforberedelserne endnu et gear op, når der i løbet af ugen afvikles etapeløb i Oman, Andalusien, Algarve og Haut-Var. I stedet for at lave vores sædvanlige detaljerede optakter, vil vi hver aften lave en samlet optakt, hvor vi ser frem mod, hvad der venter dagen efter i de fire løb.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Fredag gælder det 4. etape i Tour of Oman samt 3. etape af Vuelta a Andalucia og Volta ao Algarve. Tour du Haur-Var indledes på lørdag.

 

Du kan læse overordnede optakter til Tour of OmanVuelta a AndaluciaVolta ao Algarve og Tour du Haut-Var.

 

Husk, at du fra onsdag til søndag fra klokken 15.15 kan følge ført Vuelta a Andalucia og derefter Volta ao Algarve på www.feltet.dk/live.

 

Læs også
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege

 

Tour of Oman - 4. etape

Ruten

I 2013 introducerede arrangørerne en ny nøgleetape, der sluttede med flere passager af den hårde Bousher al Amerat-stigning, inden man kørte ned til en finale i området med landets mange ministerier i udkanten af Muscat. Det gav anledning til et helt fantastisk løb, og derfor blev en svagt modificeret udgave af samme etape anvendt i 2014. Igen blev det stærkt underholdende, og siden da har denne etape været på programmet hvert eneste år. Det vil også være tilfældet i 2017, hvor den kommer på fjerdedagen og ikke dagen før afslutningen, som det ofte har været tilfældet.

 

Med sine 118 km er etapen som altid meget kort, og bortset fra en helt marginal ændring er der tale om en tro kopi af sidste års fjerde etape. Starten går fra kystbyen Yiti (Al Sifah) bare et par kilometer øst for Muscat og slutter igen i år foran Turismeministeriet i det kuperede område øst for hovedstaden. Efter start bevæger rytterne sig ad tricky kystveje mod Muscat, og undervejs dyster de om point i den første indlagte spurt efter 27,5 km.

 

Efter 31,5 km får feltet en første chance for at teste klatrebenene på Al Jissah-stigningen (1,4 km, 8,9%), der var den sidste bakke i finalen på 2. etape. Bare syv kilometer senere rammer de stigningen Al Wadi Al Kabir (1,9 km, 6,3%), hvorefter de returnerer til fladt terræn, mens de kører ind i hovedstaden, hvor de kører en omgang på en lille rundstrækning.

 

Herfra bevæger feltet sig ad flade veje til forstaden Al Amerat, hvor finalen starter, når de rammer den svære rundstrækning med Bousher al Amerat-stigningen, som de allerede har været oppe over på de to foregående etaper. Først klatrer de op fra den nemme side, hvor den stiger med 6,8% over 3,2 km. Derfra kører de ned til Muscat, hvor de vender rundt, og derefter kører en hel omgang på den 29,5 km lange rundstrækning, der er helt simpel. De første 3,4 km består af Bousher al Amerat fra den stejle side, hvor den stiger med 8,8% i gennemsnit, hvorefter der følger en nedkørsel og et kort fladt stykke. Herefter foretager de en U-vending for igen at køre op ad stigningen fra den nemme side. Der vil være bjergpoint på toppen af stigningen de første to gange, mens den sidste indlagte spurt med bonussekunder kommer ved sidste passage af toppen. Herfra mangler bare 13,5 km. De består af den sidste, faldende del af rundstrækningen, hvorefter man fortsætter tilbage til byen og afslutningen ved Turismeministeriet. Der er et par bløde sving i de sidste 5 km, der er helt flade. Til sidst kommer der to skarpe venstresving på den sidste kilometer, inden man rammer den 500 m lange opløbsstrækning, der er hele 8 m bred.

 

Sammenlignet med 2014- og 2015-udgaverne skal rytterne kun op over stigningen tre gange, som det var tilfældet i 2013, mens man tidligere havde fire passager på programmet. Samtidig er finalen igen flyttet til Turismeministeriet, hvilket har øget afstanden fra toppen af sidste stigning med en kilometer.

 

Finalen er som sagt velkendt. I 2013 var vi vidne til et stort drama, hvor Sky med et brutalt tempo skabte stor udskilning. På den stejle stigning angreb Vincenzo Nibali, men han blev hurtigt passeret Alberto Contador, der var første mand på toppen. Richie Porte kørte ham ind forud før sidste stigning. 16 ryttere ramte bunden, hvor gruppen eksploderede, inden Contador angreb igen. Cadel Evans fulgte efter, men han blev overhalet af Chris Froome og Joaquim Rodriguez, der lukkede hullet til Contador. Trioen endte med at spurte om sejren, og det var Froome, der viste sig som hurtigste mand, inden Daryl Impey var første mand over stregen fra en 7-mand stor forfølgergruppe, der tabte bare 4 sekunder.

 

I 2014 angreb Chris Froome igen på den sidste stigning, og kun Rigoberto Uran kunne følge ham. Stærk modvind gjorde det umuligt at holde forfølgerne bag sig, og i stedet angreb Uran, Vincenzo Nibali og Peter Sagan på nedkørslen. De holdt feltet bag sig, og det var naturligvis Sagan, der var hurtigste af de tre. I 2015 blev etapen aflyst på grund af stærk vind, mens den var overraskende lidt selektiv i sidste års udgave. Her endte næsten 40 mand med at spurte om sejren, og det var Edvald Boasson Hagen, der slog Greg Van Avermaet og Marco Conala og derved sikrede sig sin anden etapesejr i løbet.

 

 

 

Læs også
Bora nærmer sig Visma-profil

 

 

Vejret

Endnu en flot dag venter feltet, der fredag kan glæde sig over masser af solskin og en temperatur på 29 grader. Det vil være en anelse mere blæsende, idet der vil være en jævn til frisk vind fra nord, der siden drejer og i finalen kommer fra en østlig retning. Dermed har rytterne hovedsageligt sidemodvind i starten, men gradvist bliver det mere sidevind. På rundstrækningen i finalen vil der være sidemodvind på den stejle stigning og dernæst sidemedvind på sidste stigning og nedkørslen. Med 3 km til mål drejer man ind i modvind, inden man får medvind på den meget korte opløbsstrækning.

 

Favoritterne

Som ventet kunne det ikke lade sig gøre for favoritterne at gøre forskelle på dagens etape, og det gjorde det muligt for vores joker fra i går, Søren Kragh Andersen, at tage en ganske imponerende sejr. I det store regnskab scorede Rui Costa og Ben Hermans vigtige bonussekunder, mens Fabio Aru manglede lidt punch i den eksplosive afslutning og derfor tabte fire sekunder. Alt er fortsat åbent forud for etapen til Green Mountain, men Hermans ligner mere og mere en mand, der kan gå efter den helt store triumf. Han har således sikret sig en ganske solid buffer inden 5. etape, hvor han bestemt vil være i stand til at tage kampen op med de bedste klatrere.

 

Inden vi når så langt, skal rytterne først tilbagelægge 4. etape, der er en yderst uforudsigelig affære. Historien viser, at etapen kan benyttes til at gøre forskelle i klassementet, men at det kræver et stærkt hold, der kan gøre det hårdt allerede fra den første af de tre passager af stigningen. Da etapen i år kommer inden kongeetapen, vil mange nok være bevidste om at spare kræfter, og derfor er der en vis sandsynlighed for, at det i stedet bliver en dag for klassikerryttere og hurtige folk, der kan klatre. Meget vil afhænge af vinden, men umiddelbart synes det mest sandsynlige scenarium at være en gentagelse af det, vi så i 2016, hvor en relativt stor gruppe skulle spurte om sejren.

 

Etapen er meget kort og intens, og historisk har der været masser af angreb. Det vil der helt sikkert være igen i morgen, men det tidlige udbrud bør ikke have mange chancer. Dette er reelt Greg Van Avermaets sidste chance for at vinde en etape, og han har ikke lagt skjul på, at han vil forsøge sig igen efter sidste års andenplads. Dermed har BMC to missioner: at vinde etapen og forsvare førertrøjen. De har et forrygende hold og burde være stærke nok til at kontrollere etapen frem til rundstrækningen.

 

Hvad der dernæst sker, er meget åbent. Den stejle side af stigningen er meget svær og hård nok til at gøre det til en kamp mellem favoritterne. Vi tror imidlertid ikke på, at nogen vil forsøge sig så langt udefra. Der vil ovenikøbet være modvind, og det vil dæmpe initiativlysten. Derfor vil de vigtigste angreb komme sidste gang op ad bakken, hvor den tackles fra den nemme side. Her vil der være sidemedvind, og det vil gøre etapen mere selektiv end sidste år.

 

Det store spørgsmål er, om det kan holdes samlet til en spurt i en mindre gruppe. Som sagt vil de helt store favoritter næppe røre på sig, men folk som Giovanni Visconti, Laurens De Plus og David De La Cruz, der allerede har været aktive, kunne meget vel forsøge sig. På både 2. og 3. etape lykkedes det næsten for sene angreb at afgøre etapen, og hvis ikke der er folk til at støtte hurtige folk som Van Avermaet og Nathan Haas, kunne det meget vel lykkes for en lykkeridder at gøre forskellen enten på stigningen eller det flade stykke. Modvinden i finalen gør det imidlertid sværere. Samtidig har Haas et meget stærkt Dimension Data-hold med klatrerne Mekseb Debesay, Lachlan Morton og Merhawi Kudus, mens en meget formstærk Daniel Oss måske kan komme med over og hjælpe Hermans og Van Avermaet. Hvis også Sonny Colbrelli har overlevet, bør det blive en spurt, men vi venter en mindre gruppe en sidste år.

 

Efter dagens flotte triumf tror vi faktisk på, at Søren Kragh Andersen kan gøre det igen. Når danskeren kan være med i så svær en finale, bør han også kunne overleve stigningerne i morgen. Han synes at være i absolut fremragende form, og han er også hurtig i en flad spurt. Den svære stigning ville normalt være for hård, men den kommer så tidligt, at den næppe gør en forskel. Umiddelbart vurderer vi Kragh til at være hurtigere end både Van Avermaet og Haas. Hans største problem er, at han med stor sandsynlighed er isoleret i finalen, men hvis han kan tage de rigtige beslutninger, kunne han meget vel være hurtigste mand i gruppen. Derfor er han vores favorit.

 

Greg Van Avermaet har tydeligt vist, at han endnu ikke er i topform. Den brækkede ankel fra november måned har sat ham tilbage, men den stabile belgier er naturligvis på et konkurrencedygtigt niveau. Når han kan være med i hårde finaler som de to seneste, vil han også kunne overleve stigningerne i morgen, og i en flad spurt betaler han en mindre pris for den manglende topform. Han foretrækker normalt at spurte op ad bakke, men på noget, der kunne blive en selektiv etape, vil han med stor sandsynlighed være en af de allerhurtigste.

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

Dagens etape var en stor skuffelse for Nathan Haas, der må være højst opsat på revanche. Australieren viste på 2. etape, at formen stadig er fin efter det flotte Tour Down Under, og selvom han døde lidt i finalen i dag, bør han stadig være med i finalen. Også han foretrækker at spurte op ad bakke, og normalt er Kragh og Van Avermaet hurtigere på flad vej. Det er imidlertid en meget lige dyst, og Haas har bestemt en chance for at slå til.

 

Manden, der kan slå dem alle, er Sonny Colbrelli. Italieneren så ud til at være i god form ved starten af løbet, men han har haft det overraskende svært. Etapen er på grænsen af, hvad han kan klare, men når han er på 100%, bør han kunne overleve stigninger som denne. Det tvivler vi på, at han er, men hvis det ender i en gruppe af samme størrelse som sidste år, bør han være der. I så fald burde han vinde spurten med lethed.

 

Simone Ponzi lignede ikke en mand, der var i form, da han ankom i Oman, men han har faktisk gjort det ganske udmærket. Dermed har han også gode chancer for at overleve stigningerne på denne etape, og sker det, er han hurtig nok til at slå dem alle. Således er han specialist i reducerede massespurter, og han har endda tidligere slået Colbrelli i lignende afslutninger.

 

Efter sine vejrtrækningsproblemer på 3. etape var Giovanni Visconti bedre på dagens etape. Dermed bør han også være med i finalen fredag, og det giver ham muligheder for at tage sæsonens første sejr. Således er han hurtig i en spurt fra en mindre gruppe, og selvom der på papiret er hurtigere folk, har han en reel chance for at vinde.

 

Også Oliver Naesen må have blikket rettet mod denne etape. Supertalentet har vist fin form i dette løb, og han har en reel chance for at køre med i finalen. Etapen kan vise sig at være for hård, men hvis ikke det bliver alt for selektivt vil han overleve. Han kan både blande sig i en spurt og lancere et sent angreb.

 

Hvis etapen bliver meget hård, som det skete i 2013, kan det vise sig at blive for svært for de hurtige folk. Er det således klassementsrytterne, der skal afgøre slaget, må pengene sættes på Rui Costa. Portugiseren er helt åbenlyst i forrygende form og er skræddersyet til stigninger som disse. Blandt klassementsrytterne er han samtidig den hurtigste i en spurt.

 

Som sagt kan der i finalen være mulighed for sene angreb, og her vil vi pege på Bob Jungels som en farlig mand. Luxembourgeren har kørt skuffende hidtil, men han var i fremragende form i Dubai, og han har primært brokket sig over varmen. Hvis han vender sig til forholdene, kan han køre med i finalen, og alle ved, at han er en mester i at angribe i en hektisk finale. Det samme er Alexey Lutsenko, som oven i købet er så hurtig, at han også kan blande sig i en spurt.

 

Endelig vil vi pege på Delio Fernandez , der bør være med i finalen, og som kan blande sig blandt de hurtigste, selvom han næppe kan vinde etapen. Det kan Filippo Pozzato til gengæld, men umiddelbart bør etapen være for hård for italieneren, der ikke synes at være i topform.

 

Feltet.dks vinderbud: Søren Kragh Andersen

Øvrige vinderkandidater: Greg Van Avermaet, Nathan Haas

Outsidere: Sonny Colbrelli, Simone Ponzi, Giovanni Visconti, Oliver Naesen

Jokers: Rui Costa, Bob Jungels, Alexey Lutsenko, Delio Fernandez, Filippo Pozzato

 

Læs også
Stjerner hylder danskere og nordmænd

 

Vuelta a Andalucia - 3. etape

Ruten

I 2016 var løbet en rigtig lækkerbisken for enkeltstartsrytterne, der i en 21 km lang kamp mod uret havde mulighed for at åbne helt afgørende tidsforskelle. Også i år inkluderer begivenheden en meget betydende enkeltstart, der kommer på løbets tredje dag, men denne gang er distancen betydeligt kortere. Bare 11,9 km i småkuperet terræn venter, man da det er sidste store chance for klassementsrytterne til at gøre en forskel, og da bjergetapen ikke var meget svær, kan betydningen af 3. etape næppe overvurderes.

 

Årets enkeltstart finder sted i Lucena nær Cordoba og består af en 11,9 km rundtur i området sydvest for byen. Straks fra start går det opad, når man bevæger sig mod syd ud af byen, og de første 4 km stiger med et gennemsnit på 1,8%. Efter toppen af den lille bakke fortsættes mod sydvest i let faldende terræn, inden man vender rundt og sætter kurs tilbage mod Lucena. Her begynde det igen at stige meget svagt, indtil der kun resterer 1700 m. Herefter venter en relativt stejl nedkørsel gennem byen, inden man tager det sidste sving med 600 m, hvorefter det stiger med 2,8%. Etapen byder ikke på mange tekniske udfordringer, idet det kun er inde i byen og nær vendepunktet, at der er et par reelle sving.

 

Lucena blev sidst besøgt af løbet i 2015, hvor Juan Jose Lobato slog John Degenkolb i en spurt op ad en lille bakke. I 2012 sluttede man på en af de nærliggende stigninger, hvor Alejandro Valverde satte alle konkurrenter til vægs. I 2003 måtte en ung Valverde og Davide Rebellin imidlertid se sig slået af Javier Pascual Llorente, der også var bedst på en stigning, mens Alexandr Shefer var bedst i samme finale i 2001.

 

 

 

Vejret

Rytterne kan igen glæde sig over at have perfekte forhold. Der vil være høj solskin og en temperatur på 19 grader, og der vil stort set ingen vind være. I starten vil der være en svag brise fra øst, og siden drejer vinden og kommer fra en sydlig retning. Dermed vil de sidst startende have modvind på turen ud og medvind på turen tilbage til Lucena. For de tidligt startende vil der hovedsageligt være sidevind.

 

Favoritterne

Alberto Contador gjorde, som der stod i manuskriptet, men selvom han fik skovlen under Alejandro Valverde, og selvom han nu fører løbet, endte dagen alligevel som en fuser. En fantastisk veldisponeret indsats af Thibaut Pinot, der tydeligvis er kommet sig helt over sin sygdom, kostede ham etapesejren, og samtidig fik Valverde stort set lukket hullet med sin sædvanlige evne til altid at begrænse skaden på imponerende vis.

 

Langt værre er det imidlertid, at han ikke fik lagt afstand til Ion Izagirre. Allerede i går advarede vi om, at baskeren lurede som en skræmmende trussel, og efter dagens etape kan han næppe ønske sig en bedre position. Det var imidlertid ikke den ventede hanekamp mellem Valverde og Contador, der gav baskeren chancen for at begrænse tidstabet, men derimod en helt igennem sublim præstation af ham selv, hvor han ligesom Valverde sluttede etapen fornemt.

 

Med to sprinteretaper i weekenden skal det hele nu afgøres på fredagens enkeltstart. Der er ganske vist to små bakker på menuen, men de bør ikke gøre den store forskel på en etape, der synes skræddersyet til specialisterne. Ruten består hovedsageligt af lange, lige veje, og dermed er det en dag for ryttere med solid power. Samtidig er etapen meget kort, og det vil favorisere mere eksplosive ryttere fremfor de store dieselmotorer som tidligere verdensmester Vasil Kiryienka.

 

Læs også
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok

 

Heldigvis ser det ud til, at alle vil have ens betingelser. Vinden vil ganske vist skifte retning i løbet af dagen, og det kan ændre forholdene afhængig af, hvor vejene er mest åbne. Da det imidlertid stort set ikke vil blæse, bør det blive en stort set fair kamp.

 

Som sagt fremstår Ion Izagirre nu som favorit til den samlede sejr, men han er også vores favorit til at vinde etapen. Baskeren har gradvist forbedret sig på enkeltstarterne og fremstår nu som en af de førende specialister. Han er stort set altid blandt de allerbedste på kuperede ruter, men i de senere år har han også været konkurrencedygtig på fladere strækninger. Således vandt han sidste år en relativt flad enkeltstart i Tour de Suisse. Samtidig er han lidt af en specialist på kortere distancer, og dermed burde denne enkeltstart passe ham fint. Han havde foretrukket flere sving og flere bakker, men i et felt, hvor de største specialister mangler, fremstår han som en af de allerbedste. Med sin fremragende form bliver han svær at slå, og derfor er han vores favorit.

 

En anden meget formstærk rytter er Fabio Felline. Efter sin offday på 1. etape viste han i dag igen, at han er fremragende kørende, da han fik feltet til at eksplodere på den sidste stigning. Nu har han øjnene rettet mod enkeltstarten som siden det pludselige gennembrud i 2015 har været lidt af en specialitet for ham. Han er specialist på relativt korte ruter, og denne småkuperede strækning burde være ideel for ham. Også han havde foretrukket flere tekniske vanskeligheder, men han kan bestemt vinde en etape som denne.

 

Tobias Ludvigsson viste mod slutningen af 2016, at han endelig er ved at indfri potentialet efter et par års stilstand, og han kørte blandt andet en fremragende enkeltstart i Vueltaen. Nu er han kommet til FDJ, og her synes alle at lægge mindst et par procent til deres enkeltstartsevner. Ludvigsson viste chokerende god form i Valencia, hvor han næsten sluttede i top 10 på en rute, der burde være alt for hård for den store svensker. Der er ingen tvivl om, at han er stærk nok til at vinde, og vores eneste forbehold er, om etapen er en anelse for kort.

 

En anden af feltets helt store specialister er Matthias Brändle, der er en af verdens allerbedste på korte, flade enkeltstarter. Han skuffede på enkeltstarten i San Juan, hvor han kun blev nummer 3, men siden da har han sandsynligvis forbedret formen. Bakkerne er ikke til østrigerens fordel, men de er ikke værre, end at han sagtens kan klare dem. Desværre har han arbejdet meget hårdt de sidste dage, og det kan måske koste lidt.

 

Dagens sejr viser, at Thibaut Pinot er tilbage i topform, og dermed indskriver han sig automatisk blandt favoritterne. Han har med sejren på enkeltstarten i Criterium International vist, at han ikke behøver en kuperet rute for at begå sig, men spørgsmålet er, om ikke denne rute alligevel er lidt for kort og lidt for flad til, at han kan slå de store specialister. På den anden side synes intet længere at være umuligt for Pinot, når det gælder enkeltstarter.

 

Eksverdensmester Vasil Kiryienka er naturligvis en af feltets største specialister, men han har det altid svært på enkeltstarter under 20 km. Denne etape er sandsynligvis for kort for ham. Når vi alligevel ikke vil afskrive ham helt, skyldes det den fremragende form, han viste på Mallorca, hvor han med et forrygende angreb næsten vandt det hårde tredje løb. Samtidig har han før i Tirreno vist, at han kan begå sig også på kortere ruter.

 

En anden af feltets store specialister er Victor Campenaerts , der var tæt på sejren i Vuelta-enkeltstarten sidste år. På papiret burde det være en fin rute for den belgiske mester, men han har ikke just imponeret indtil videre og synes ikke at være i topform.

 

Det ser straks bedre ud for Anton Vorobyev, der har været ganske godt kørende i terræn, der burde være for vanskeligt. Russeren viste sidste år i Circuit Cycliste Sarthe, at han kan vinde over denne distance, men normalt foretrækker han længere etaper. Desværre synes han at have tabt lidt momentum, og han skal stadig vise, at han kan genfinde topniveauet.

 

Læs også
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads

 

Javier Moreno og Gorka Izagirre var tidligere kendt som klatrere, men har i de senere år udviklet sig til specialister på korte enkeltstarter. Faktisk vandt Moreno enkeltstarten i dette løb for to år siden. Begge bør gøre det godt, men ruten er nok for flad og for enkel til, at de kan vinde.

 

Stef Clement viser god form, men i de senere år har den tidligere specialist ikke været på sit højeste niveau på enkeltstarterne. Derudover foretrækker han sværere og længere ruter. Han har imidlertid arbejdet hårdt på at genfinde tidligere tiders styrke, og dette er en chance for at vise det.

 

Endelig vil vi pege på Johan Le Bon. Han er ekstrem ustabil på enkelstarterne, men på sine bedste dage er han flyvende. Således blev han sidste år nummer to efter Cancellara i fornemt selskab på enkeltstarten i Tirreno. Han styrtede i Tour Down Under, og derfor er formen næppe til at vinde, men historien viser, at man aldrig kan afskrive franskmanden.

 

Feltet.dks vinderbud: Ion Izagirre

Øvrige vinderkandidater: Fabio Felline, Tobias Ludvigsson

Outsidere: Matthias Brändle, Thibaut Pinot, Vasil Kiryienka, Victor Campenaerts, Anton Vorobyev

Jokers: Gorka Izagirre, Javier Moreno, Stef Clement, Johan Le Bon

 

Volta ao Algarve - 3. etape

Ruten

For få år siden var enkeltstarten løbets absolutte nøgleetape, og selvom den hårdere rute og den kortere kamp mod uret nu betyder, at etapen ikke spiller helt samme altafgørende rolle, er det stadig en meget betydningsfuld dag. For fjerde år i træk kommer den før det afgørende slag i bjergene, idet rytterne skal have enkeltstartscyklerne frem allerede på tredje dag. Arrangørerne har valgt at genbruge den samme 18 km lange rute, der blev benyttet sidste år, hvor den gjorde debut. Den nye rute er fladere end den, der blev benyttet i de foregående år, men den holdes i samme vindblæste kystterræn, hvor de powerfulde specialister kan excellere. Samtidig har man bibeholdt den meget tekniske natur.

 

Den 18 km lange rute både starter og slutter i Sagres helt nede i det sydvestlige hjørne af Den Iberiske Halvø. Terrænet er stort set helt fladt, idet rytterne bevæger sig i en højde mellem 25 og 67 m over havets overflade. Etapen kan imidlertid inddeles i to meget forskellige dele.

 

Den første halvdel foregår inde i byen og er meget teknisk, idet der er adskillige sving og rundkørsler på den vanskelige rundstrækning i byens østlige del. Herefter venter imidlertid en helt anderledes udfordring i de sidste 12,5 km. De består af en lang, lige vej til det vestligste punkt på kysten. Her foretager de efter 11,3 km en U-vending, hvorefter de følger den samme vej tilbage til Sagres. Afslutningsvis drejer de til de højre i en rundkørsel, inden de kører den sidste kilometer frem til målstregen i den sydlige del af byen.

 

Sidste år slog Fabian Cancellara Tony Martin med 5 sekunder, mens Geraint Thomas var 28 sekunder efter på tredjepladsen. I 2015 slog Martin Adriano Malori med mindre end et sekund på en lidt anderledes rute, mens Thomas var bare 3 sekunder efter på tredjepladsen. Tyskeren måtte i 2014 nøjes med tredjepladsen, da Michal Kwiatkowski slog Malori med 11 og Martin med 13 sekunder. Martin vandt også enkeltstarten i 2013 og 2011, mens Bradley Wiggins var hurtigst i 2012. Luis Leon Sanchez vandt enkeltstarten i 2010, mens Alberto Contador var bedst i 2009 og Stijn Devolder hurtigst i 2008.

 

 

Læs også
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr

 

 

Vejret

Rytterne kunne ikke have ønsket sig bedre forhold. Der vil være flot solskin og en temperatur på 16 grader. Der vil kun være en svag til let vind fra øst, der mod slutningen skifter retning og kommer fra nord. Dermed vil alle ryttere have side- og medvind på første del af etapen og side- og modvind på turen tilbage mod målet i Sagres.

 

Favoritterne

Primoz Roglic levede med dagens præstation op til sin status som favorit til den samlede sejr, og i lyset af Dan Martins ringe evner i kampen mod uret samt de store tidsforskelle, sloveneren gjorde i dag, synes det kun at være uheld eller en offday på Alto do Malhao, der kan true ham. Jonathan Castroviejo lurer som en trussel, men med udsigt til, at spanieren taber yderligere på kongeetapen, kunne Roglic næppe ønske sig en bedre position.

 

For at cementere sin status skal han bekræfte sin klasse som enkeltstartsrytter på morgendagens 3. etape. Etapen er med sit flade terræn en sag for specialisterne, der især i den sidste halvdel kan gøre en forskel med deres store power. Tekniske egenskaber er imidlertid af meget stor betydning i den indledende fase, og dermed er det en perfekt etape for ryttere, der også har eksplosivitet til at kunne accelerere i de mange sving. Derudover kan vinden spille en stor rolle på de åbne kystveje. For klatrerne handler det om at begrænse tidstabet på en etape, der kommer til at spille en afgørende rolle i udformningen af det endelige klassement, men som ventes at blive vundet af en af de store specialister.

 

Modsat sidste år, hvor det blæste voldsomt, vil der stort set ingen vind være, og dermed er der udsigt til en helt lige kamp, hvor alle vil have stort set ens vilkår. Samtidig er de rolige forhold godt nyt for de mindre ryttere, der bedre kan begrænse tidstabet, end de kunne sidste år, hvor de næsten blæste af vejen.

 

Sidste år blev Tony Martin slået af Fabian Cancellara, men i år er det vanskeligt ikke at have tyskeren som storfavorit til etapesejren. Forud for VM vendte han sidste år tilbage til sin oprindelige position på cyklen, og det har tilsyneladende sendt ham tilbage på sit gamle niveau. Således var han i en klasse for sig ved VM, og han føler også selv, at han igen er den gamle Martin.

 

Martin viste med etapesejren i Valencia, at han er i glimrende form, og selvom han var dybt skuffet over tidstabet i dag, hvor han røg ud af kampen om den samlede sejr, viste han trods alt, at han er godt kørende. Normalt foretrækker han længere enkeltstarter, men denne kombination af en teknisk del og en sektion, de kræver power, er perfekt for den tyske maskine. Med den nuværende form må Martin være klar favorit.

 

Manden, der kan slå ham, er Jonathan Castroviejo, der bare bliver bedre og bedre i kampen mod uret. Tredjepladsen ved VM var kulminationen, efter at han allerede havde vundet EM tidligere på året. Han foretrækker betydeligt mere kuperede ruter end denne, men i Qatar viste han, at han også kan begå sig på helt flade ruter. I dag viste han med sin forrygende klatring, at formen er i top, og dermed er det ikke umuligt, at han kan sætte Matin til vægs.

 

Movistar har i det hele taget et fremragende hold. Også Nelson Oliveira er blandt de ypperste specialister, og faktisk slog han sidste år Castroviejo på netop denne rute. Portugiseren viste i dag, at også hans form er god, og selvom han også havde foretrukket en hårdere rute, har han vist, at han kan begå sig i fladt terræn som dette. Tredjepladsen på den lange enkeltstart i Touren viser i hvert fald, at hans evner ikke kan overvurderes.

 

Læs også
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime

 

Movistars tredje kort er Alex Dowsett, der i Dubai viste, at også han er i god form. Briten er yderst ustabil på enkeltstarterne, og ofte skuffer han. Når han rammer sine bedste dage, er han imidlertid blandt de allerbedste på flade ruter som denne, hvilket hans opvisning i sidste års Polen Rundt var endnu en bekræftelse på.

 

Som sagt er Primoz Roglic vores favorit til den samlede sejr, og han kan også køre med om sejren på denne etape. Normalt burde man betragte denne rute som værende for flad for den lille klatrer, men han viste i Giroen sidste år og på enkeltstarten i Polen Rundt, at han også er stærk på helt flade ruter. Hans præstation i dag viser i hvert fald, at formen er helt på plads.

 

Luis Leon Sanchez styrtede sidste år ud af løbet på denne etape og må være opsat på revanche. I dag blev det tydeligt, at han er i fin form, selvom han ikke er på samme exceptionelle niveau som sidste år. Også han er ustabil på enkeltstarter, men når han rammer dagen, er han blandt de bedste. Ofte har han kørt sine bedste enkeltstarter i grand tours, men han har potentialet til at gøre det godt her.

 

Ryan Mullen er måske det største talent i verden. Ireren havde en svær start på sin professionelle karriere, men femtepladsen ved VM viste, at han pludselig har genfundet evnerne. Hans form er et åbent spørgsmål, og han mangler stadig at bekræfte den fremragende præstation, men på papiret er denne rute fremragende for den powerfulde irer.

 

Taylor Phinney var engang en af verdens allerbedste, men det er ikke længere tilfældet. Efter sit brækkede ben har han svært ved at komme tilbage. Han er stadig blandt de stærkeste på de korte enkeltstarter, men han kan ikke begå sig på de længere distancer. Denne etape passer ham terrænmæssigt, men vi tror desværre, at den er lidt for lang til, at han kan køre med om sejren.

 

Det var opløftende at se Michal Kwiatkowski være tilbage på et fornuftigt niveau på dagens etape. Dermed bør han også være en af de stærkeste på enkeltstarten, hvor specielt den tekniske indledning passer ham fint. Desværre indrømmer han selv, at han stadig er lidt fra topformen, og for at vinde på så flad en rute skal han nok være på 100%.

 

Mads Würtz Schmidt kunne ikke have ønsket sig en bedre start på sin professionelle karriere end den, han fik i Etoile de Besseges. Ingen kan være i tvivl om, at han er i form, og han har i Post Danmark Rundt og i Besseges vist, at han også er konkurrencedygtig blandt de professionelle. Umiddelbart passer denne rute ham bedre end den i Frankrig, og selvom han næppe vinder, burde han kunne levere en flot præstation.

 

Jan Barta er også en af feltets specialister, og han viste i dag, at formen er god. Desværre skal han som regel bruge lidt længere distancer for at køre med om sejren.

 

Lars Boom var tidligere specialist i kampen mod uret, men har i de senere år haft det svært. Han satser imidlertid på at genfinde niveauet efter at være kommet hjem til LottoNL-Jumbo. Vi er spændte på at se, om arbejdet allerede nu bærer frugt. Også Edvald Boasson Hagen var tidligere specialist, men han er ikke længere på samme niveau. Han skuffede på dagens etape, så han kan næppe gøre sig håb om mere end en top 10.

 

Feltet.dks vinderbud: Tony Martin

Øvrige vinderkandidater: Jonathan Castroviejo, Nelson Oliveira

Outsidere: Alex Dowsett, Primoz Roglic, Luis Leon Sanchez, Ryan Mullen

Jokers: Taylor Phinney, Michal Kwiatkowski, Mads Würtz Schmidt, Jan Barta, Lars Boom, Edvald Boasson Hagen

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Vuelta a Andalucia
Nyheder Profil Resultater
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?