Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: VM - enkeltstart (herre)

Optakt: VM - enkeltstart (herre)

24. september 2014 10:40Foto: OPQS/Tim De Waele

Første halvdel af VM-ugen afsluttes med herrernes enkeltstart, og det imødeses med spænding, om tempofænomenet Tony Martin kan vinde sit fjerde VM-guld i træk.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Første halvdel af landevejscyklingens VM når i morgen sit klimaks, hvor de professionelle herrers enkeltstart løber af stablen i den spanske værtsby, Ponferrada.

 

VM-titlen på enkeltstarten er på kort tid (i historisk perspektiv) blevet ganske prestigefuld, og den giver dagens guldvinder ret til at iklæde sig den regnbuefarvede VM-trikot i alle de tidskørsler, som pågældende rytter stiller op i det kommende år.

 

Enkeltstartsdisciplinen kom først på VM-programmet i 1994, men er siden blevet vundet af flere af sportens allerstørste navne i skikkelse af tempospecialister som Chris Boardman, Miguel Indurain, Laurent Jalabert, Abraham Olano, Jan Ullrich, Fabian Cancellara og Tony Martin.

 

Læs også
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie

 

De seneste tre år er den tyske cykelstjerne, Tony Martin, løbet med sejren, og kan han gentage succesen i år, vil det være en begivenhed til cykelhistorien, da han i så fald vil tangere Fabian Cancellaras fire guldmedaljer i tempodisciplinen.

 

Selvsamme Cancellara og den unge amerikaner, Taylor Phinney, glimrer ved deres fravær, men vi må være ærlige og sige, at de sandsynligvis begge skulle have kæmpet med om bronzen i årets VM. Guld- og sølvmedaljerne skal sandsynligvis fordeles mellem tidens to bedste enkeltstartsryttere, fænomenet Martin og den adlede brite og forhenværende Tour-triumfator, Bradley Wiggins.

 

Ruten

Årets rute er 47,1 kilometer lang, og den er dermed noget kortere end sidste års monster, hvor rytterne skulle igennem omtrent 58 kilometer gennem Toscana.

 

2014-ruten er terrænmæssigt lidt hårdere end sidste års hovedsageligt flade rute. Dermed ikke sagt, at ruten ikke tiltaler specialisterne, for det gør den stadigvæk, og vi kan forvente at se ”the usual suspects” i forreste række, når medaljerne skal uddeles. I alt skal rytterne forcere 458 højdemeter, så ruten er altså ikke pandekageflad, men langt fra en bjergenkeltstart.

 

Groft sagt kan ruten inddeles i to delelementer. Den første del er flad, hvor rytterne på de første 30 kilometer konstant befinder i omkring 500 meters højde. Løbets anden del overlapper med store dele af rundstrækningen fra søndagens linjeløb, og terrænet bliver mere kuperet.

 

Fra 30 til 39 kilometer går det gradvist opad, hovedsageligt med små stigningsprocenter, og efter 39 kilometers kørsel rammer rytterne det højeste punkt på ruten (i 709 meters højde), hvorfra kun otte kilometer resterer. Dernæst venter en kort, stejl og teknisk nedkørsel, før yderligere en kort stigning, som stiger med op til ti procent, skal forceres. Derfra følger en hurtig nedkørsel, der bringer hovedpersonerne ned til målet i Ponferrada.

 

Favoritterne

Det er ikke til at komme uden om, at den tyske maskine, Tony Martin, er favorit til at hjemtage VM-guldet i morgen eftermiddag. Han er klodens bedste enkeltstartsrytter, og man kan ikke være andet end imponeret af denne fyr fra Cottbus, som i år synes at have lagt yderligere alen til sit kolossale talent. Udover at kunne vinde enkeltstarter og mellemstore etapeløb (eller etaper i alt slags terræn, hvor han kan angribe solo fra et udbrud og køre alene mod mål), har Tony Martin i år også bevæget sig ind i verdenseliten, når det kommer til nedkørsler, hvilket hans hold, Omega Pharma-QuickStep, brugte særdeles aktivt i årets Tour de France.

 

Martin har efter en lidt svag start haft en fornem sæson i kampen alene mod uret, og det er i alt blevet til syv sejre på individuelle tidskørsler i 2014, heraf de seks i træk siden slutningen af maj. Både ved VM sidste år (hvor Martin besejrede nummer to, Wiggins, med 46 sekunder) og i den sidste enkeltstart i årets Tour har Tony Martin vist, at han er urørlig på enkeltstarten, når han er i topform. Ruten bør heller ikke være noget problem for det tyske tempofænomen, der sagtens kan komme hen over stigningerne, kan udnytte sine evner på nedkørslerne og ikke mindst køre vanvittigt stærk på det lange flade stykke, som kan blive udslagsgivende for løbets udfald.

 

Førsteudfordreren til Tony Martin er Bradley Wiggins. Den britiske cykelstjerne kan meget vel ende med at få sin tredje VM-sølvmedalje på fire år, men det skal ikke udelukkes, at Wiggins endelig kan hjemføre det verdensmesterskab, som fortsat mangler på hans flotte trofæhylde. Det skal ikke glemmes, at det kun er to år siden, at han var den suverænt stærkeste ITT-rytter i verden (og slog Martin overbevisende ved OL), og samtidig ved vi, at Bradley Wiggins er meget determineret og ofte gennemfører de mål, han sætter sig. Endelig har han vist god form for nylig i Tour of Britain, hvor han sejrede på den afsluttende (om end korte) tidskørsel. Alligevel forventes det, at styrkeforholdet mellem ham og Martin er i tyskerens favør, akkurat som det var for et år siden i Italien.

 

Læs også
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder

 

Den kun 23-årige Tom Dumoulin er himmelstormeren blandt specialisterne. Han har i år opnået flere sejre på tidskørsler samt flere andenpladser efter Tony Martin, blandt andet på den lange enkeltstart i Touren, som dog også viste, at Dumoulin endnu har noget vej, inden han kan matche tyskerens niveau. Ruten passer godt til Dumoulin, som er stærk på mindre stigninger, og samtidig er han i storform, senest bevist i de canadiske endagesløb tidligere i september. Samlet set er det hollandske stortalent det mest oplagte bud på en bronzemedalje i morgen.

 

Flere andre unge ryttere presser sig på i topstriden. Den 26-årige italienske specialist, Adriano Malori, er en anden oplagt kandidat til at sikre sig morgendagens tredjeplads. Malori har godt nok sin største styrke på de kortere distancer, hvilket blandt andet sikrede ham en ITT-etapesejr i årets Tirreno-Adriatico foran det meste af enkeltstartsdisciplinens verdenselite. Men han blev samtidig en meget overbevisende italiensk mester tidligere i år, hvor distancen udgjorde godt 40 kilometer. Desuden er han kommet ud af Vueltaen i superform, idet Malori vandt den afsluttende enkeltstart i den spanske rundtur. Meget kunne derfor tyde på, at Adriano Malori vil forbedre sidste års VM-ottendeplads betragteligt i morgen.

 

Flere ryttere fra den unge garde er i spil til topplaceringerne i onsdagens VM-dyst. Australske Rohan Dennis har vist et højt enkeltstartsniveau hele året, og han er senest blevet treer på Vueltaens sidste enkeltstart, ligesom han var en af ankermændene bag BMC-holdets VM-holdtriumf i søndags. Dennis måtte nøjes med en 12.plads ved VM anno 2013, men vil sandsynligvis avancere op gennem rækkerne i år. Også hans 26-årige holdkammerat, amerikanske Tejay Van Garderen, er velkørende i øjeblikket og vil givetvis gerne veksle sin VM-fjerdeplads fra 2012 ud med en plads på podiet.

 

To rutinerede herrer bør også kunne blande sig i den øverste del af stillingen på VM-enkeltstarten. Hviderussiske Vasil Kiryienka kører som regel sine bedste tidskørsler ved VM og er på imponerende vis blevet nummer tre og fire ved de seneste to verdensmesterskaber. Ydermere virker han til at være kommet ud af Vueltaen i fremragende form. En anden veteran og enkeltstartsspecialist, den 35-årige Sylvain Chavanel, bliver også spændende at følge i morgen. Chavanel gør det traditionelt bedre på tidskørsler i etapeløb end ved enkeltstående tidskørsler som et VM (han er blevet henholdsvis 15 og 22 ved de seneste to VM i disciplinen), men den stærke franskmand bør nævnes i denne sammenhæng med sin fantastiske efterårssæson in mente.

 

Af øvrige ryttere, der på en god dag kan slutte i top-5, kan nævnes Alex Dowsett, Jesse Sergent, Svein Tuft, Jan Barta og Kristof Vandewalle.

 

Der er to danske ryttere til start i morgendagens tidskørsel. Det helt store danske håb er Rasmus Quaade, der i sidste års VM-enkeltstart imponerede alt og alle med en sjetteplads i et ellers stjernespækket felt. Renser man sidste års top-5 for de fraværende ryttere i år, Cancellara og Phinney, er Quaade oppe som nummer fire, og man kan godt tillade sig at knytte store forventninger til den danske profil, som er blevet en væsentligt stærkere linjeløbsrytter i år uden at gå på kompromis med sin enkeltstart.

 

Han har netop vundet tidskørslen Chrono Champenois (sidste år blev han firer i samme løb), og det kan ikke udelukkes, at Quaade tangerer den bedste danske placering nogensinde på en VM-enkeltstart (Brian Vandborgs fjerdeplads ved VM i 2006). Det virker i hvert fald ganske muligt, at Quaade slutter morgendagens løb blandt de otte bedste, også selvom han nok havde foretrukket en mere rendyrket tonserrute a la sidste års rute.

 

Den anden dansker i feltet er den olympiske guldvinder i Omnium på banen, Lasse Norman Hansen, som efter en del dårlige måneder midt i sæsonen endelig fik vist noget af sin styrke i det nyligt overståede Tour of Britain, hvor han var meget aktiv og opnåede en placering som nummer 14 på den afsluttende enkeltstart. Lasse Norman er dog primært med for at lære, så forvent ingen topplacering til den unge, nyprofessionelle dansker.

 

Feltet.dk’s favoritvurdering

*****: Tony Martin

****: Bradley Wiggins

***: Tom Dumoulin, Adriano Malori

**: Vasil Kiryienka, Rohan Dennis, Sylvain Chavanel, Tejay Van Garderen

*: Rasmus Quaade, Jan Barta, Kristoff Vandewalle, Alex Dowsett, Jesse Sergent, Svein Tuft


Tip med på, hvordan VM-enkeltstarten går på www.fanpicks.dk

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
VM - Herrer
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?