Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: VM i cykel cross

Optakt: VM i cykel cross

01. februar 2015 10:04Foto: Feltet.dk

Årets foreløbige højdepunkt indfinder sig i denne weekend, når verdensmesterskaberne i cykel cross køres i velkendte omgivelser i Tábor i Tjekkiet. I denne optakt ser vi frem mod alle fire klasser, som skal fordele guld, sølv og bronze - og for en sjælden gangs skyld er der faktisk rigtig store danske medaljechancer i en af klasserne.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Verdensmesterskaberne i cykel cross markerer ligesom i landevejscyklingen enden på sæsonen, selvom det ikke betyder, at sæsonen er slut. VM er højdepunktet, og næsten alle ryttere bygger sæsonen op mod at toppe, når VM afvikles.

 

Sæsonen har nu varet omkring fire måneder for de fleste ryttere, og nogen begynder at brænde ud på det her tidspunkt, mens andre timer formen perfekt til denne weekend. Udfaldet af cykel cross afhænger utroligt meget af dagsformen - langt mere end det gør sig gældende for landevejscykling - og det kan derfor være meget svært at forudsige, hvem der er bedst på dagen, selvom de har været suveræne ugen før.

 

Ruten er derudover anderledes end i mange af de andre crossløb gennem sæsonen, fordi der ingen sand- eller mudderstykker er at finde på den teknisk blide rute. Det har stor betydning for, hvem der kan tænkes at løbe af med guldmedaljen, og vi må se, om det frostbidte græs bløder op, når efterhånden hundredevis af cykeldæk har mast sig hen over det.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Det er tredje gang, at verdensmesterskaberne i cykel cross afvikles i Tábor i Tjekkiet, og da cirkusset senest var på besøg i 2010, blev hjemmebanehelten Zdeněk Štybar verdensmester for eliten foran Klaas Vantornout og Sven Nys. Den forsvarende verdensmester er ikke med i år på grund af en skade, og tendensen peger generelt mod, at der skal findes en spritny verdensmester i måske alle klasser.

 

Ruten

Tábor har været skånet for store mængde sne de seneste dage, men lidt er der faldet, og samtidig har frostvejret bidt sig fast. Med temperaturer godt under frysepunktet om natten og ikke mere end 1-2 grader om dagen, så er det primært hård, frossen jord, der udgør underlaget for ruten til VM i cykel cross.

 

Og frossen jord med græs på er det, der er kendetegnende for ruten i Tábor. Man kan næsten sige sig selv, at det giver en lynhurtig rute, når den heller ikke indeholder de helt store tekniske udfordringer - ingen sand- eller nævneværdige mudderstykker og ingen svære nedkørsler - eller nogen længere løbeture ud over en enkelt trappetur og to bomme.

 

Starten går på en asfaltvej, som i et blødt sving, et længere lige stykke og derefter endnu et blødt sving tager rytterne de første par hundreder meter, inden de drejer ind på græsset, hvor det meste kommer til at foregå. På græsset er der masser af ”ups and downs”, det vil sige små, bitte bakker - nærmest overdimensionerede fartbump - og tilhørende nedkørsler, som kan tage lidt af rytmen og måske udnyttes til et angreb, hvis man sidder sammen med en knap så koncentreret konkurrent.

 

Nogle små asfaltveje krydses et par gange, men det er græs, der er fokus på - og heri masser af sving. Rytterne skal have hånden på bremsen næsten hele tiden, for især på første halvdel af ruten er der meget få længere strækninger uden sving.

 

En tredjedel inde på ruten - lige efter et højresving og et U-sving, så farten er lav - kommer rutens eneste trappe. Det er ikke en, man kører op af, så alle skal af cyklen og traske op ad de otte trin med cyklen i hænderne. Herefter følger noget, der minder om en nedkørsel og måske det mest tekniske sted på ruten, hvor rytterne i høj fart føres gennem en del sving, der kommer til at bære præg af de mange, mange cykler, som i løbet af de to dage slider græsset af og gør underlaget sværere at stå fast på.

 

Rytterne ender nede ved pitten, der efterfølges af dagens anden tur af cyklen - de to bomme, som kommer i umiddelbar forlængelse af hinanden. Sven Nys, Tom Meeusen og Jeremy Powers hopper måske over, hvis de er friske, men langt størstedelen af feltet vil i stedet hoppe af cyklen for at forcere de to bomme.

 

Efter dette følger den hurtigste sektion på ruten med en masse bløde sving og et par lange, lige stykker med enkelte fartbump undervejs. Rytterne ender ude på opløbet, som udgøres af cirka 300 meter asfalteret vej.

 

Masser af sving, masser af opbremsninger og accelerationer kommer til at være nøgleordene til VM-ruten 2015. Herre junior kører 40 minutter på græsset, og det samme gør kvinderne, mens U23-herrerne kører 50 minutter og herre eliten kører en time.

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

(Tryk på billedet for højere opløsning // Foto: Cyklokros.cz)

 

Herre junior

Kun i et enkelt af weekendens fire løb er der en helt klar favorit, og det er hos juniorherrerne. Her har europamesteren Eli Iserbyt hele sæsonen været i en klasse for sig og har vundet alle løb, han har stillet op i med undtagelse af et enkelt, nemlig anden afdeling af World Cuppen i Namur, hvor Johan Jacobs netop sneg sig forbi ham (og Simon Andreassen i øvrigt blev en flot nummer tre, ikke mange sekunder efter). Ud over det enkelte tilfælde har der været meget langt mellem Iserbyts svaghedstegn i cykel cross-sæsonen 2014/2015, og meget skal gå galt, hvis ikke belgieren sikrer en god arvefølge oven på sidste års rene belgiske podie i juniorklassen.

 

Netop omtalte Johan Jacobs er den eneste reelle schweiziske medaljechance i weekendens løb, og han har været rigtig stærkt kørende i denne sæson. Eneste lille spørgsmålstegn, der er at stille, er, at han ikke har været i ilden siden de schweiziske mesterskaber den 11. januar, hvorfor han nu har haft 20 dages løbspause - det er alligevel mange op til VM, men han er på papiret førsteudfordreren til Iserbyt.

 

Største - og eneste - danske chance for medalje er at finde i weekendens første løb, hvor stjerneskuddet Simon Andreassen stiller til start. MTB-verdensmesteren har ikke kørt mange cykel cross-løb i sæsonen, men i den ene World Cup han har stillet op i, blev han nummer tre efter Jacobs og Iserbyt. Også i andre internationale starter har han gjort sig flot bemærket. Formen er siden blevet endnu bedre, og det bliver utroligt spændende at se, hvor han står på lørdag. Han ligger nummer ti på UCIs rangliste og starter derfor sandsynligvis i anden startrække, men med hans antrit bliver det ikke noget problem at være i en god position inden det første sving. Dansk verdensmester? Det er slet ikke utænkeligt, og en medalje må være succeskriteriet!

 

Lige under danskeren befinder sig en masse navne, som nemt kunne blande sig i medaljestriden. Belgiske Jappe Jaspers har været glimrende kørende hele sæsonen, men har haft enkelte udfald undervejs. Amerikaneren Gage Hecht er blot 16 år, men har haft en fin første sæson i Europa med mange gode placeringer - samt en sejr i Koksijde -, og han bliver meget spændende at holde øje med. Hollands Max Gulickx var rigtig stærk i starten af sæsonen, men virker til at have tabt en smule af pusten hen over vinteren. Hans landsmand Roel Van Der Stegen har i modsætning hertil kørt meget få løb, men er i de fire løb ikke blevet dårligere end nummer to!

 

To andre danskere, det store landevejstalent Anthon Charmig samt den samlede vinder af junior-Post Cuppen Andreas Lund Andresen, er også med i juniorfeltet, og ifølge den danske landstræner kandiderer de til placeringen mellem top 20 og 40. Særligt for Charmig bliver det interessant at se, hvor tæt han kan komme på top 20.

 

Favoritter

***: Eli Iserbyt

**: Johan Jacobs, Simon Andreassen

*: Jappe Jaspers, Gage Hecht, Max Gulickx, Roel Van Der Stegen

 

Dame elite

Hos damerne finder man det måske stærkeste - eller i hvert fald bredeste - felt, når vi taler favoritter. De seks helt store favoritter er alle til start, og det kan være svært at pege den ene favorit, der springer i øjnene.

 

Det må dog siges at være svært ikke at hive Marianne Vos frem. Det hollandske fænomen har vundet verdensmesterskabet i cykel cross de seneste seks(!) år, og det inkluderer altså også sidste gang, cross-VM blev afholdt i Tábor i 2010. Ruten må derfor forventes at passe hollænderen glimrende, og hun ved om nogen, hvordan sådan et løb skal skæres. Der er dog et enkelt stort spørgsmålstegn at sætte ud for Marianne Vos - er hun skadet? Til World Cuppen i søndags blev hun blot nummer 12 og klagede efterfølgende over en skade i hasemuskulaturen fra dagen før. Hvorvidt der er noget i det, eller det blot er spil for galleriet, får vi svar på lørdag klokken 14.

 

Læs også
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps

 

Tjekkiske Katerina Nash har været formidabelt kørende i denne cross-sæson, hvor hun har været helt suveræn i de amerikanske løb og ikke er blevet dårligere end nummer tre i de syv løb, hun har kørt, siden hun kom til Europa. 37-årige Nash har endnu til gode at vinde VM, og i år ser hun ud til at være stærkere end nogensinde. Formen er tilmed grangiveligt timet til at toppe på hjemmebane. Spørgsmålet er, om hun har is i maven, når det gælder på den flade rute, hvor det meget vel kan blive afgjort i en spurt - og her vil hun komme til kort.

 

Den forsvarende verdensmester på landevejen hedder Pauline Ferrand-Prevot, og den talentfulde franske kvinde er derudover fransk mester i næsten alle discipliner - inklusiv cross. Hun har gjort det rigtig godt i de forholdsvis få cross-løb, hun er stillet op i, og blev senest nummer tre i søndagens World Cup i Hoogerheide. Hun er en fighter af Guds nåde og ikke den, der giver op, selvom det ser svært ud.

 

Som sagt lurer en masse kvinder på at tage medalje ved dette mesterskab, og de to største medaljeudfordrere til de tre, der allerede er nævnt, er italienske Eva Lechner og amerikanske Katie Compton. Lechner har kørte ganske fint denne sæson, men trådte for alvor op på udfordrerskamlen i søndags, hvor hun vandt World Cup-afdelingen foran Nash og Ferrand-Prevot.

 

I modsætning hertil har 36-årige Compton kørt overraskende ustabilt efter en ellers glimrende indledning på sæsonen i USA med seks sejre - efter sigende har hendes astma generet hende meget, og det var tilsyneladende grunden til hendes skuffende placering som nummer 21 i søndags. Formen ser dog ud til at være formidabel, og man skal ikke udelukke den erfarne amerikaner, der har vundet medalje hvert andet år siden sin første medalje i 2007; ergo må det igen i år være hendes tur til en podieplads.

 

Den belgiske mester Sanne Cant har skovlet sejre ind i denne sæson - 16 styk! -, men når Ferrand-Prevot, Nash og Vos har været til start, har hun som regel fået baghjul, og derfor skal der noget ekstraordinært til, hvis hun skal tage en medalje på lørdag.

 

Hold derudover øje med Ellen Van Loy, Sophie De Boer, Sabrina Stultiens, Helen Wyman … jamen, jeg kunne blive ved!

 

Favoritter

***: Marianne Vos

**: Katerina Nash, Pauline Ferrand-Prevot

*: Eva Lechner, Katie Compton, Sanne Cant

 

U23 herre

Blot to mænd har reelt en chance for at blive verdensmester på søndag, når U23-herrerne skal fordele guld, sølv og bronze mellem sig på Tábors græs: Laurens Sweeck og Michael Vanthourenhout.

 

De to belgiere har fordelt de fleste sejre i sæsonen, men Sweeck har i hovedparten af tilfældene trukket det længste strå og står derfor med favoritrollen i hænderne på søndag. Den 21-årige belgier har kørt enkelte løb i sæsonen hos eliten, og det har været med stor succes, da han har udfordret de etablerede jævnaldrende Wout Van Aert og Mathieu Van der Poel. De fleste af belgierens sejre er kommet i hus de seneste to måneder, og det tyder på særdeles stærk form, som blev bekræftet med en sejr i søndagens World Cup. Kan den verserende dopingsag fylde hos den unge mand og tage fokus på dagen? Forhåbentlig ikke, for Sweeck ligner umiddelbart et oplagt bud på en ny U23-verdensmester.

 

Læs også
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

 

Førsteudfordreren Michael Vanthourenhout har hentet sine bedste resultater i oktober og november, hvorimod han har måttet nøjes med synet af Sweecks baghjul langt de fleste løbsdage i december og januar. Den 21-årige Sunweb-rytter blev sidste år nummer to til ved U23-VM - efter Wout Van Aert -, og umiddelbart ligner han på papiret den mest oplagte kandidat til at gentage det kunststykke.

 

Bag de to topfavoritter befinder sig en masse spændende navne, som skal kæmpe om bronzemedaljen. Franske Clément Venturini, der i landevejssæsonen kører for Cofidis, har haft svært ved lige at træde det ekstra skridt op, men han er det måske mest sikre bud på en top fem-placering. Laurens Sweecks tvillingebror Diether Sweeck har ligesom sin bror kørt en glimrende sæson, og det er ikke utænkeligt, at der kommer til at stå et sæt tvillinger på podiet. Landsmanden Toon Aerts har været meget stabil omkring fjerdepladsen gennem sæsonen, men han kunne godt træde et skridt op på søndag, hvis han har timet formen perfekt.

 

Blot 18-årige Yannick Peeters fra Belgien har vist rigtig gode takter, men skal nok vente et år eller to, inden medaljen kommer. Stan Godrie (Holland) og Fabien Doubey (Frankrig) kan også levere en overraskelse, men kommer nok mest til at kæmpe for top fem.

 

En enkelt dansker stiller til start i U23-klassen, og det er cross-debutanten - i hvert fald i international sammenhæng - Sebastian Fini, som ved de danske mesterskaber i cykel cross var den hurtigste af alle på dagen. Han er i god form, og vi kan håbe, at han på en god dag kan klemme sig ind i top 20, selvom den frostbidte rute ikke passer ham helt så godt.

 

Favoritter

***: Laurens Sweeck

**: Michael Vanthourenhout

*: Clément Venturini, Diether Sweeck, Toon Aerts

 

Herre elite

Weekendes højdepunkt indfinder sig som altid til sidst, når herre eliten skal køre klokken 14 om søndagen. Der må siges at være sket noget af et generationsskifte i herre elitens cykel cross denne sæson. Ned er trådt legendariske Sven Nys, og op er trådt de to 20-årige supertalenter Mathieu Van der Poel og Wout Van Aert. Begge har været formidabelt kørende i deres første sæson i eliteklassen, og de har helt sikkert været sæsonens to bedste ryttere, hvilket også er årsagen, til at de er Feltet.dks største favoritter til VM-guldet.

 

Det afgørende for favoritværdigheden er i denne sammenhæng ruten. Van Aert har helt klart sine forcer i det tekniske, mens Tábors høje fart og mange sving nok passer Van der Poel en kende bedre. Kampen mellem de to bliver dog uanset hvad fantastisk spændende, for ingen af dem har tænkt sig at give den anden en millimeter, hvis de kan undgå det.-

 

Van der Poel vist så sent som i søndags, at formen er perfekt timet, da han i Hoogerheide angreb på første omgang - uden egentlig at accelerere - og aldrig fik følgeskab igen. Van Aert endte som nærmeste forfølger over et minut efter, og udtalelserne fra de to efter løbet i søndags viser da også tydeligt, hvem der har selvtilliden i top lige nu:

 

Van der Poel: ”Med de her ben er jeg helt sikkert en af favoritterne i Tabor.”

 

Læs også
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége

 

Van Aert: ” Hvad end du tror på det eller ej, så tager jeg ikke [til VM] for at vinde.”

 

Den indstilling i sig selv kan gøre en forskel, og især når nu ruten bare passer hollænderen bedre. Man skal dog ikke lade sig narre af deres af deres snak til journalisterne, og man bliver nødt til at anerkende, at Van Aert har været sæsonens bedste cross-rytter. Med undtagelse af to løb er han i alle sine løb i sæsonen endt på podiet, har hentet imponerende 15(!) UCI-sejre og har i perioder været alle andre totalt overlegen.

 

I januar måned har dominansen dog ikke helt nået samme højder, og han blev blandt andet lidt overraskende slået af Klaas Vantornout og Tom Meeusen til det belgiske mesterskab. Er belgieren nu ’endelig’ ved at tabe formen, som han har holdt sidste starten af oktober? Det ville ikke være utænkeligt, og derfor udnævner Feltet.dk Van der Poel til favorit i den forventede guldduel.

 

Der er skam andre navne på startlisten med potentialet til at blive verdensmestre, og meget afhænger som tidligere nævnt af dagsform og rutens beskaffenhed. Kevin Pauwels har været blandt de stærkeste ryttere i sæsonen, men har måske tabt lidt af formen hen over juletiden. Derudover er denne skribent simpelthen bare ikke sikker på, at Pauwels har det fornødne killerinstinkt eller den fornødne kølighed til at blive verdensmester. Der er ingen tvivl om, at 2014/2015 har været belgierens bedste sæson til dato, og det ville være smukt at krone det med en regnbuetrøje.

 

Lars van der Haar har været blandt de mest stabile ryttere i sæsonen med kun ganske få resultater uden for top fem. Han startede sæsonen stærkt med World Cup-sejr på hjemmebane i Valkenburg, tabte så lidt pusten i november, men virker til at have timet topformen helt perfekt. Ruten passer ham glimrende med få svære tekniske passager og få løbestykker, og han kan give Holland to mand på podiet i eliteklassen for første gang siden 1990.

 

Tom Meeusen har i perioder været lidt svingende i denne sæson, men har alligevel formået at komme i top fem samlet i både Bpost Bank Trofee og World Cuppen, og han ligger i øjeblikket nummer fire i Superprestige. Optakten til VM har ikke været den bedste efter den kortvarige dopingudelukkelse, og han startede løbet i søndags som lyn og torden, inden han faldt helt tilbage og blev nummer 18. Det er svært at sige, hvor han står, men man skal ikke udelukke, at Meeusen tager podiets sidste plads eller måske endda overrumpler favoritterne, hvis benene her helt fænomenale.

 

Det er svært ikke at nævne Sven Nys i sådan en optakt, men den 38-årige belgiske legende har været langt fra fordums styrke siden midten af november, hvor han pludselig ikke længere kunne følge med de bedste. De seneste par løb er det gået okay med tre placeringer i top seks, men troen på, at Nys igen skulle kunne blive verdensmester er svundet kraftigt. Derudover bør nævnes den altid stabile, men sejrsløse Corne van Kessel, som har været helt ved siden af sig selv på den her side af nytåret, samt Klaas Vantornout, som overrumplede favoritterne i det belgiske mesterskab og måske kan skabe en rigtig stor overraskelse på dagen.

 

En enkelt dansker er at finde på startlisten, idet Kenneth Hansen får lov at forsvare de rød-hvide farver i eliteklassen. En placering lige inden for top 30 må betegnes som en succes for danskeren, som i World Cup-afdelingerne er sluttet lige uden for den placering. Han har dog ikke kørt UCI-crossløb hele januar måned, og formen er derfor en kende usikker. Skal man dømme ud fra DM-løbet, hvor han lå efter Sebastian Fini, da han udgik, bliver optimismen en smule moderat, men modsat har han noget at bevise. Det kan motivere.

 

Inden vi slutter, er jeg helt personligt nødt til lige komme med en indrømmelse. Jeg er nemlig stor fan af de amerikanske cykel cross-ryttere, og i år har den bedste af dem alle, Jeremy Powers, taget et bemærkelsesværdigt skridt op. Normalt har han fået baghjul, når han har stillet op i Europa, men i denne sæson har hans indsats været langt bedre og mere stabil, og den amerikanske mester formåede faktisk at slutte som nummer ni samlet i World Cuppen. Amerikanerne drømmer om en top ti, og ruten passer da også Powers perfekt, men han skal virkelig finde superbenene frem, hvis den drøm skal gå i opfyldelse - og det håber jeg!

 

Favoritter

*****: Mathieu Van der Poel

****: Wout Van Aert

***: Kevin Pauwels, Lars van der Haar, Tom Meeusen

**: Sven Nys, Klaas Vantornout, Corne Van Kessel

*: Francis Mourey, Philip Walsleben, Gianni Vermeersch, Rob Peeters, Jeremy Powers

DEL
INFO
Cyklecross
Nyheder
Optakter
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?