Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: VM i enkeltstart 2016 (herrer)

Optakt: VM i enkeltstart 2016 (herrer)

12. oktober 2016 00:00Foto: A.S.O.

Første halvdel af VM-ugen i Qatar afsluttes med herrernes individuelle kamp mod uret, og næsten alle verdens ypperste enkeltstartsspecialister er til start. Det tyske tempofænomen Tony Martin kan tangere sejrsrekorden, men et par unge fyre fra Australien og Holland står klar til at overtage tempotronen.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Årets VM i landevejscykling når onsdag sit foreløbige klimaks, idet de professionelle herrers enkeltstart løber af stablen.

 

VM-titlen på enkeltstarten er på kort tid (i historisk perspektiv) blevet ganske prestigefuld, og den giver guldvinderen ret til at iklæde sig den regnbuefarvede VM-trikot i alle de tidskørsler, som pågældende rytter stiller op i det kommende år.

 

Enkeltstartsdisciplinen kom først på VM-programmet i 1994, men er siden blevet vundet af flere af sportens allerstørste navne i skikkelse af tempospecialister som Chris Boardman, Miguel Indurain, Laurent Jalabert, Abraham Olano, Jan Ullrich, Fabian Cancellara og Tony Martin.

 

Læs også
Lund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?

 

I de seneste ti år har først Fabian Cancellara (fire sejre i perioden 2006-2010) og siden Tony Martin (tre sejre i træk fra 2011 til 2013) siddet solidt på VM-tronen, inden Bradley Wiggins (2014) og overraskelsen Vasil Kiryienka (2015) har sikret sig guldet de sidste par år.

 

Tony Martin skal igen i år forsøge at tangere Cancellaras rekordsættende fire guldmedaljer i tempodisciplinen. Konkurrencen er dog skarp, da alle verdens bedste enkeltstartsryttere - med undtagelse af den pensionerede Cancellara og den netop tilbagevendte Adriano Malori - er til start i den rige værtsnation. Sidste år fik Tony Martin den hårde konkurrence at føle, da han for første gang siden 2008 vendte hjem fra VM uden en medalje.

 

Der er tre navne, som skiller sig ud i kampen om VM-guldet, og foruden Tony Martin er der tale om hollandske Tom Dumoulin og australske Rohan Dennis, der begge har tilhørt verdenseliten indenfor enkeltstarter i nogle år, men som ikke har prøvet at stå øverst på podiet (eller for den sags skyld slutte i top 2) ved et landevejs-VM. Det var de samme navne, som eksperterne nævnte inden VM anno 2015, men så gik manden med stenansigtet, hviderussiske Kiryienka, alligevel hen og snød dem allesammen.

 

Ruten

Det er ikke nødvendigt med en større roman for at beskrive VM-enkeltstartsruten. Den er flad med stort F (der er nærmest ikke en eneste højdemeter undervejs). Det er en rigtig tonserrute, som er velegnet til specialisterne; dem med de store motorer. Og det er i mesterskabssammenhæng en relativ kort rute (40 kilometer).

 

Det er faktisk den eksakt samme rute, som rytterne skulle igennem ved VM’s indledende holdtidskørsel, mens kun den sidste del af turen overlapper med den rundstrækning, som rytterne skal køre på ved søndagens linjeløb.

 

Den indledende del foregår nord for Doha og er teknisk med en del 90 graders sving og rundkørsler samt tre U-vendinger, mens også den afsluttende del af enkeltstartsruten i selve Doha er forholdsvis teknisk. Ind imellem er der et langt stykke på lige vej, som fører rytterne ind til Doha, og hvor farten vil være rigtig høj. Der tages to mellemtider undervejs - efter henholdsvis 13,6 og 26,4 kilometers kørsel.

 

På trods af manglen på højdemeter, kan andre forhold give et dramatisk løb. Rytterne kan forvente op mod 40 graders varme (og også en del vind), og det kan få afgørende betydning for resultatet.

 

Favoritterne

Der er ret beset kun fem ryttere, der kan vinde årets VM-enkeltstart (og så må denne skribent æde sin imaginære hat, hvis det ikke går i opfyldelse): Rohan Dennis, Tony Martin, Tom Dumoulin, Vasil Kiryienka og Jonathan Castroviejo. Og det er faktisk kun de tre førstnævnte, man virkelig kan forestille sig som verdensmester i 2016.

 

Den største favorit i år er BMC’s 26-årige australier Rohan Dennis, der synes godt på vej til at manifestere sig som en ny magtfaktor indenfor tempodisciplinen. Den flade tonserrute bør passe ham perfekt, og han har samtidig vist fremragende form her i efteråret - bl.a. med en suveræn sejr på enkeltstarten i Eneco Tour, ligesom han også var tæt på at vinde samlet i såvel Eneco Tour som Tour of Britain.

 

Læs også
Lidl-Trek-udbryder trodser favoritterne på målbjerg

 

Rohan Dennis’ problem er, at han typisk er stærkest i de kortere tidskørsler og på prologerne (han vandt eksempelvis den indledende og korte tidskørsel i sidste år Tour de France). Han virker dog til at have det fornødne format, så han kan udbygge sin position til ikke blot at være den bedste i verden på prologer, men også den bedste i verden på de lange enkeltstarter, Han er manden, der skal slås i Doha.

 

Den 31-årige Tony Martin er af flere eksperter dømt færdig som konge af tidskørslerne. Han har lignet en skygge af sig selv både ved OL i år og VM sidste år, og han var ikke i nærheden af Tom Dumoulins niveau i årets Tour de France.

 

Alligevel tør man ikke udelukke, at fænomenet fra Tyskland bliver verdensmester i år. Han har trods alt været den bedste enkeltstartsrytter i verden set over de sidste fem år, og den flade rute passer ham perfekt. Samtidig er formen i top. Han vandt enkeltstarten i Tour of Britain foran Dennis og Dumoulin, og han virkede brølstærk, da Etixx-Quick Step vandt VM-holdløbet i søndags.

 

Tom Dumoulin kan bestemt også ende med at trække den regnbuefarvede trikot over skuldrene, Den unge, alsidige hollænder havde nok været storfavorit til VM-titlen, hvis han havde været i samme superform som under sommerens Tour de France. Her var han aldeles suveræn på den første enkeltstart og virkede generelt utrolig stærk. Det taler dog OL-sølvvinderen imod, at han dels har haft en lang og hård sæson, og dels at ruten er pandekageflad, da han utvivlsomt havde foretrukket en mere kuperet rundstrækning.

 

Vasil Kiryienka er ved de seneste fire verdensmesterskaber sluttet som nummer tre, fire, fire og et, hvilket er ganske imponerende. Dette er også grunden til, at han nævnes så højt oppe i favoritvurderingen, for den hviderussiske veteran har haft en meget skuffende sæson uden opsigtsvækkende resultater. Alligevel tør man aldrig helt afskrive den forsvarende VM-guldvinder, der om nogen har vist sig som en stærk og stabil mesterskabsrytter.

 

Den spanske Movistar-rytter Jonathan Castroviejo er blevet bedre og bedre på enkeltstarten de sidste par år. Han har vist sin styrke i de store mesterskaber og er sluttet som firer ved VM i fjor (hvor han faktisk slog alle de tre største favoritter fra i år) og ved årets OL. Den gode form tog han med over i efteråret, hvor han er blevet europamester i kampen alene mod uret, og hvor han viste forrygende form i Vueltaen. Spanieren er en oplagt medaljekandidat, mens det til gengæld ikke virker som, at han har topniveauet til at kunne vinde det hele.

 

Det er som sagt svært at se ryttere uden for ovenstående kvintet løbe med sejren ved onsdagens VM-tidskørsel. Der er dog andre tempospecialister til start, som kan kæmpe med om en medalje, hvis de rammer dagen. Det gælder først og fremmest Peter Sagans højrehånd Maciej Bodnar, Movistar-rytterne Alex Dowsett og Nelson Oliveira, hollandske Jos van Emden, amerikanske Taylor Phinney og den tidligere skihopper Primoz Roglic.

 

Danmark stiller til start med den unge komet Søren Kragh Andersen og den overraskende DM-vinder Martin Toft Madsen. En top 15-placering til en af danskerne vil være mere end tilfredsstillende.

 

Feltet.dk’s favoritvurdering

 

*****: Rohan Dennis

****: Tony Martin, Tom Dumoulin

***: Vasil Kiryienka, Jonathan Castroviejo

**: Alex Dowsett, Maciej Bodnar

*: Primoz Roglic, Taylor Phinney, Jos van Emden, Nelson Oliveira

DEL
INFO
VM - Herrer
Nyheder
Optakter
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?