Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Top 10 over dårlige undskyldninger for doping

Top 10 over dårlige undskyldninger for doping

17. februar 2014 15:30Foto: A.S.O.

Cykelsporten har ry for at være fyldt med doping, men det giver blot så meget desto større mulighed for underholdende undskyldninger fra rytterne. Feltet.dk har forsøgt at lave en top 10 over de værste undskyldninger.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Doping har været et problem i cykelsporten i mange år, og det er der sandsynligvis ingen, der efterhånden er i tvivl om. Og med mange dopingsager, kommer også mange dopingundskyldninger.

 

Herunder følger 10 af de dårligste, dummeste, sjoveste eller mest kreative undskyldninger, cykelryttere er kommet med efter at være blevet anklaget for brug af doping. Måske lidt overraskende er det en kvinde, der er placeret i toppen, men hvem, synes du, hører til på førstepladsen? Kom med din mening under artiklen.

 

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

10. Adri van der Poel

Hollandske Adri van der Poel blev testet positiv for det giftige stof strychnin i 1983 og mente, at en tærte med dopede duer, som hans far havde skudt og hjembragt, var skyld i den positive dopingprøve. Selvom det lyder virkelig skørt, ligger den nederst på listen, da det faktisk dengang ikke var usædvanligt, at duer fodredes med strychninholdigt foder. Der er umiddelbart heller ikke de store fysiologiske fordele ved at indtage det giftige stof, og han blev ikke dømt.

 

9. Frank Vandenbrouke

Frank Vandenbrouke blev 2001 taget med stoffet clenbuterol i sin varetægt, men han holdt fast på, at stoffet var til hans astmatiske hund. Han fik seks måneders karantæne og udviklede senere depression og forsøgte selvmord. Han døde som 34-årig i 2009 af en blodprop i lungerne.

 

8. Alberto Contador

Vi bliver i clenbuterol-afdelingen, for verdens på det tidspunkt bedste etapeløbsrytter blev i 2010 testet positiv for en lille mængde af dette stof. Og hvor kunne det så være kommet fra? Jo, Alberto Contador selv undskyldte sig med den efterhånden så berømte bøf-historie, hvor en bøf serveret til Astana-holdet aftenen før var skyld i den positive prøve. Nu skete dette dog i Frankrig og ikke Mexico eller Kina, hvorfor CAS ikke troede på spanieren og gav ham to års karantæne for uagtsom indtagelse af stoffet gennem kosttilskud.

 

7. Gilberto Simoni

Den dobbelte vinder af Giro d'Italia, Gilberto Simoni, blev i 2002 testet positiv for kokain to gange. Første gang under Giro del Trentino, hvor han mente, at det kom fra hans tandlæge før en behandling. Senere på året blev han testet positiv i Giro d'Italia, hvor han undskyldte sig med en historie om, at kokainen kom fra en pose hostelindrende pastiller eller te, hans tante fra Peru havde sendt ham. Han blev frikendt af det italienske forbund, efter de havde undersøgt indholdet, og han vendte tilbage og vandt Giroen for anden gang året efter.

 

6. Raimondas Rumsas

Raimondas Rumsas blev i 2002 nummer tre i Tour de France, men på afslutningsdagen blev hans kone stoppet i Frankrig med 37 forskellige typer medicin i bilen heriblandt EPO, testosteron, væksthormon og anabole steroider. Hun kom i fængsel halvanden måned for sagen, selvom hun fastholdt, at stofferne var for hendes mor, som hun skulle aflevere stofferne til ... i Litauen. Året efter blev Rumsas selv testet positiv for EPO, hvor han beskyldte sit hold, Lampre, for at have dopet ham. I 2005 blev han arresteret, og han og konen fik fire måneders fængsel året efter for at importere forbudte stoffer. Han er i dag med til at stå for træningen af sin 20-årige søn, Raimondas Rumsas junior.

 

5. Christian Henn

Testosteron kan skyldes mange ting, og en positiv dopingprøve for dette stof kan have mange forklaringer. Christian Henn kom med en af de mere kreative, da han i 1999 forklarede sig med, at det skyldtes en urteblanding fra hans svigerforældre, og at han havde fået denne for at øge sin fertilitet, hvilket åbenbart virkede, da han fik et barn ikke længe efter. Han afsluttede dog sin karriere som professionel cykelrytter.

 

4. Tyler Hamilton

Vi husker vel alle Tyler Hamiltons tossede forklaring, efter han blev testet positiv under Vuelta a España 2004. Forklaringen, på at en anden persons blodceller løb rundt i hans årer, var ifølge ham selv, at hans blod i sin tid var blevet blandet med den ufødte tvilling, han delte sin moders livmoder med. Og selvom fænomenet, der kaldes chimerism på engelsk, faktisk eksisterer, og blev foreslået til Hamilton som undskyldning af en amerikansk molekylærbiolog, så viste flere blodprøver, at der ikke var hold i historien.

 

3. Floyd Landis

I 2006 var Floyd Landis klar til at overtage Tour-tronen, men han lignede efter 16. etape en slagen mand. Dagen efter tog han revanche med et vanvittigt udbrud og kom tilbage i toppen af klassementet og vandt Touren. En positiv dopingprøve viste dog, at et ordentligt skud testosteron havde været med til at hjælpe ham på vej. Undervejs i sin kamp mod systemet forsøgte han at forklare sig med dehydrering, medfødt højt testosteronniveau (han mente, han var ekstra meget mand i forhold til andre), en whisky-druktur dagen før og kortisonindsprøjtning for en degenererende hofte. Det viste sig dog, at det ekstra testosteron i hans krop var syntetisk, hvorfor der ingen tvivl var om hans gerninger, hvilket han også indrømmede mange år senere.

 

2. Dario Frigo

Mange cykelryttere vedkender sig, at der er fundet forbudte stoffer, og forsøger at forklare sig med, at det bruges til noget andet, som historierne længere oppe fortæller. Italienske Dario Frigo undgik dette, da han i 2005 blev taget med blandt andet EPO i bilen, ved at fortælle politiet, at han simpelthen bare altid havde den slags med sig, når han skulle ud af døren. Han havde skam aldrig brugt doping, det var blot en af hans "svagheder" altid at gå rundt med forbudte stoffer i tasken. Hvilket jo lyder vældig plausibelt …

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

1. Ivonne Kraft

På toppen af listen har vi en kvindelig mountainbike-rytter. Tyske Ivonne Kraft blev i 2007 testet positiv for astmamedicinen fenoterol efter et cykel cross-løb. Hendes forklaring er så kreativ, at man næsten fristes til at tro, at den er sand: Ifølge Kraft var hendes mors spray med astmamedicin eksploderet samme dag i en campingvogn, hvor Kraft var til stede. Fordi hun sagde "ups", da det skete, kom hun derfor sandsynligvis til at indånde noget af stoffet, og derved dukkede det op i dopingprøven. Kraft nøjedes utroligt nok med at få en diskvalificering fra løbet og en advarsel af det tyske forbund.

 

 

Interessante historier, der bør nævnes

Lance Armstrong : Den detroniserede Tourminator forsøgte i 1999 at undskylde spor af kortison med en creme, han havde smurt på ryggen. Og selvom det dengang virkede som en plausibel forklaring, ved vi jo i dag godt, hvordan det i virkeligheden forholdt sig.

 

Alexander Vinokourov: Kazakhen blev testet positiv i 2007 med en andens blod i årene, og der var snak om, at det var hans fars. Vinokourov udtalte, at hvis han havde sin fars blod i årene, ville han være blevet testet positiv for vodka.

 

Jan Ullrich: Tyskeren blev i 2002 testet positiv for amfetamin og mente, at det kom fra de piller, han havde indtaget på et diskotek natten før, hvilket faktisk også var korrekt - men det gør det ikke mindre dumt. Han fik kun seks måneders karantæne for forseelsen.

 

Roberto Heras: Den spanske klatrer vandt Vuelta a España i 2005, men blev testet positiv for EPO i løbet og lagde sag an for ukorrekt håndtering af dopingprøven og testproceduren. Efter syv års kamp har han nu fået Vuelta-titlen tilbage, men Denis Menchov står stadig som vinder på de officielle lister.

 

Dårlige undskyldninger fra andre sportsgrene

Dieter Baumann, langdistanceløb: Tandpasta skyld i anabolsk steroid

 

Javier Sotomayor, højdespring: Testet positiv for kokain - han og den cubanske regering med Fidel Castro i spidsen gav offentligt CIA eller mafiaen skylden. Sluttede karrieren året efter grundet en positiv test for anabolsk steroid.

 

Justin Gatlin, 100-meterløb: Min massør smurte testosteron på mig som hævn for fyring

 

Læs også
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse

 

Daniel Plaza, kapgang: Oralsex med min gravide kone fik mig til at absorbere anabolsk steroid

 

Fatima Yvelain, langdistanceløb: Det regnede under et halvmarathon, og EPO-inficeret vand sprøjtede op på mig og ind i min urin

 

Dennis Mitchel, 100-meterløb: Testosteron skyldtes fem øl og fire gange sex med konen dagen før

 

Larissa Lazutina, langrend: For meget EPO på grund af "kvindelig fysiologi" (hvad det så end betyder)

 

 

Hvilken er din favorit, og hvilke forklaringer mangler?

 

 

Se også: Top 15 over de bedste cykelcitater

 

KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?