Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Post Danmark Rundt

Optakt: Post Danmark Rundt

21. august 2012 17:59Foto: Feltet.dk

Et stjernespækket felt er til start i den 22. udgave af Post Danmark Rundt. Nok køres løbet en anelse senere på sommeren end vanligt, men stjerneglansen bør alligevel gøre løbet til et af de mest solrige nogensinde. 

Artiklen fortsætter efter videoen.

På grund af OL er Danmarks største årlige sportsbegivenhed blevet rykket nogle uger. Det har en række konsekvenser, som Danmarks Cykel Union sikkert vil påbegynde cost-benifit-analyser af, allerede inden løbet er slut.

 

Her er dilemmaet: Vil man have tilskuere eller stjerner – eller følger de to hinanden?

 

Kalenderændringen betyder åbenbart, at Post Danmark Rundt fylder et uventet tomrum i kalenderen. Med Post Danmark Rundts flytning fra den hårde konkurrence, der er i kølvandet på Tour de France – hvor man kæmper både med indbringende gadeløb samt WorldTour-løb som Enece Tour – har det vist sig, at Post Darnmark Rundt faktisk er et meget populært løb.

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Giro d’Italia

 

Feltet er nemlig uden tvivl det flotteste hidtil og tæller navne som den regerende verdensmester og superstjerne Mark Cavendish (Sky), brostensstjernen over dem alle Tom Boonen (Omega Pharma-QuickStep), supersprinteren André Greipel (Lotto-Belisol), den tredobbelte verdensmester Oscar Freire (Katusha) og hele otte WorldTour-hold.

 

Samtidig har rykningen potentielt negative konsekvenser i den forstand, at løbet nu køres uden for sommerferien, hvilket kan betyde færre tilskuere langs de danske veje (men flere på TV). Derudover har årets VM-rute direkte konsekvenser for Post Danmark Rundt; de fleste af de stjerner, der er draget til Danmark, er sprintere, som formentlig havde kørt Vuelta a Espanã, hvis de havde en fladere VM-rute at se frem til. Alle disse faktorer skal DCU måle og veje, når de skal beslutte sig for, hvad der er det rigtige kalendertidspunkt for Post Danmark Rundt. Det bliver spændende. 

 

Som oplistningen af profiler foroven indikerer, så er det i særdeleshed topsprintere, som har taget turen til Danmark, og de danske seere får altså mulighed for at se massespurter i absolut verdensklasse. Men det fordrer, at feltet holdes sammen, og de danske arrangører har søgt at gøre ruten så hård som muligt, og hvor det er ganske forudsigeligt, hvem der vil blande sig i spurterne, så er klassementet mere uforudsigeligt.  

 

Ruten

Man kommer ikke uden om, at ruteplanlægningen i Post Danmark Rundt efterhånden er givet på forhånd. Løbet har med andre ord fundet sin identitet, en fast struktur, og årets udgave minder meget om de tidligere versioner, og det er derfor også ret forudsigeligt, hvilke delelementer der vil afgøre løbet.

 

Traditionen tro så introducerer man på første etape de udenlandske ryttere for det danske kystlandskab. I flere år har arrangørerne således forsøgt at få feltet splittet ved at føre feltet langs Vesterhavet, med en forhåbning om sidevindskørsel. Det er sjældent sket med udpræget held og første etape har typisk endt i massespurt. Men som vi så sidste år, så kan der selvfølgelig ske opsplitning på et væld af måder – indsnævringer i vejen, styrt, sidevind – så intet kan afvises på forhånd. 

 

I år er denne formel gentænkt en anelse idet man på årets første etape med start og mål i Randers i stedet føres rundt langt den østjyske kyst i landskabet øst for Randers og nord for Aarhus, det smukke område vi kender som Djursland. Efter start går turen øst over Auning, hvorefter feltet stort set kører hele Djursland rundt: Over Fjellerup, Bønnerup Strand, Grenaa, Ebeltoft, rundt om nationalparken ved Mols Bjerge, og siden atter ind til Randers. På trods af mulighed for sidevindskørsel undervejs og det faktum, at etapen er temmelig kuperet de sidste 80 kilometer, så virker en massespurt mest sandsynlig.  

 

Anden etape er den nu klassiske etape med mål i Aarhus. Traditionelt er ’Aarhus-etapen’ kun på kortet hver andet år, men etapen er altså både populær og relativ uforudsigelig, for ikke at glemme smuk, hvorfor vi får glæden af den nu for andet år i træk. Løbets længste etaper starter således i Løgstør ved Limfjorden, hvorefter feltet hele dagen føres sydøst gennem Viborg, Grundfos-byen Bjerringbro, Hammel og siden Aarhus. Undervejs skal feltet over nogle af Danmarks hårdeste stigninger, inklusiv Pøt Mølle, inden den nu kendte og hårde afslutning i de smukke aarhusianske omgivelser ved Tangkrogen med mål på Strandvejen. På de afsluttende korte omgange i Aarhus, hvor den hårde bakke på Oddervej skal passeres, er det ofte endt med, at et udbrud holder hjem med nogle få sekunder.

 

Dagen efter er den klassiske kongetape med mål i Vejle centreret omkring Kiddesvej-stigningen. Det er naturligvis den etape, der byder på størst mulighed for spredning, men det er værd at huske, at etapen oftest vindes med sekunder, ikke minutter. Hele dagen byder på udfordrende terræn igennem Silkeborg og Vejles opland, og Kiddesvej er med sine 450 meter og 11,1 % i gennemsnit mere end rigelig til at skabe spredning.

 

Med trætte ben drager feltet mod Fyn, hvor der om lørdagen køres to deletaper. Første etape er en flad, kort og hurtig sag, der næsten med sikkerhed vil ende med en massespurt i Odense. Om aftenen køres der så den altafgørende enkelstart i Kerteminde, der som de forrige år har en længde på omkring 14 kilometer. Dagen efter følger der den Københavnske afslutning, der efter nogle år med VM-smagsprøver i Rudersdal, er tilbage i helt vanlig stil med sjællandsk paradekørsel til rundstrækningen med mål på Frederiksberg Allé.    

 

Læs også
Bundærlig Pogačar: Det er noget lort

 

Etapeoversigt
 
1. etape (22/8): Randers - Randers, 191 km (**)
2. etape (23/8): Løgstør - Aarhus, 211 km (**)
3. etape (24/8): Silkeborg - Vejle, 185 km (****)
4. etape (25/8): Ringe - Odense, 90 km (*)
5. etape (25/8): Kerteminde - Kerteminde, 14,5 km TT (*****)
6. etape (26/8): Slagelse - Frederiksberg, 165 km (*)
 

Favoritterne

Selvom arrangørerne har gjort deres bedste for at designe en udfordrende rute, der lægger op til angreb, så er det vores vurdering, at årets Post Danmark Rundt bliver en mere konservativ, fastlåst affære end tidligere. Rationalet bag denne vurdering er ret simpel: Feltets stærkeste mandskaber har interesser i massespurt og vil derfor forsøge at holde det hele samlet. At feltet er stærkere betyder samtidig, at det er sværere for den enkelte at gøre forskellen på en etape, som den til Aarhus. Samtidig mangler løbets største animatorer fra de seneste år, Matti Breschel og Jakob Fuglsang, på startlisten.

 

Løbet kan altså forventes at blive afgjort udelukkende på to etaper: Vejle-etapen og enkeltstarten, hvor det virker overvejende sandsynligt, at enkeltstarten vil få størst betydning. Selvom feltet er stærkt, så mangler det en overvejende storfavorit; en rytter der som Jakob Fuglsang ville kunne gøre forskellen på Kiddesvej og samtidig køre i top-3 på enkeltstarten.

 

Løbets største favorit ligner Michael Rogers (Sky), der imponerede til Tour de France og OL. Rogers har karrieren igennem vundet en masse ugelange etapeløb og kan forventes at være med fremme på begge nøgleetaper. Kiddesvej er ikke direkte optimal for Rogers, der ikke er videre eksplosiv, men han burde kunne sidde med i næstbedste gruppe. Sky bruger grundlæggende Post Danmark Rundt som optakt til Tour of Britain, og andre gode bud på en samlet vinder tæller norske Lars Petter Nordhaug, der kan gøre forskellen på Kiddesvej, mens Geraint Thomas foruden sin glimrende enkeltstart gør det udmærket på stigninger.

 

Men det er ikke kun Sky, der kommer med et slagkraftigt mandskab. Vacansoleil-DCM sender hele to tempomaskiner, Lieuwe Westra og Gustav Larsson, men begge får problemer med at følge helt med i Vejle, mens en profil som Jelle Vanandert (Lotto-Belisol) hører til blandt de største favoritter til at kunne gøre forskellen på Kiddesvej, men han vil smide for megen tid på enkeltstarten til at kunne vinde løbet samlet.

 

Mere sandsynlige vinderbud er derfor det hollandske hypertalent Wilco Kelderman (Rabobank), der både gør det godt på stigninger og især kortere enkeltstarter. Hvor Keldermans form er lidt et spørgsmålstegn, så er canadiske David Veilleux (Europcar) brandvarm efter en fornem sejr i det hårde og prestigefyldte Tre Valli Varesine i lørdags.    

 

På trods af at sejren glippede i fjor, så har Team Saxo Bank-Tinkoff Bank siddet temmelig tungt på Post Danmark Rundt i snart mange år, men det bliver næppe i år, at de tilkører sig endnu hjemmebanesejr. Der er flere danskere til start, inklusiv sidste års nummer tre, Michael Mørkøv, men også Manuele Boaro og Mads Christensen ligner gode bud på en topplacering. Holdet er ikke favorit til hverken etapesejre eller det samlede, så holdet kan køre mere frit end tidligere.

 

Også de danske kontinentalhold stiller op med stærke hold, der for alvor kan blande sig i topstriden. Årets bedste danske bud er André Steensen (Glud & Marstrand-LRØ), der har haft en glimrende sæson og for nyligt viste storform ved at vinde et mindre fransk løb. Hos Christina Watches-Onfone har man sæsonen igennem mest satset på Stefan Schumacher, og det vil formentlig også være tilfældet denne gang, og selvom tyskerens form er lidt svær at spå om, så er løbet ham i teorien skræddersyet.

 

Feltet.dks favoritvurdering

*****: Michael Rogers

****: Wilco Kelderman, Lars Petter Nordhaug

***: Lieuwe Westra, Michael Mørkøv

**: Gustav Larsson, André Steensen, David Veilleux, Geraint Thomas, Manuele Boaro

*: Stefan Schumacher, Mads Christensen, Ramunas Navaradauskas, Vladimir Gusev, Jelle Vanandert, Tom Boonen

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
PostNord Danmark Rundt
Nyheder Profil Resultater
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Circuit de Wallonie(1.1) 09/05

Itzulia Women(2.WWT) 10/05-12/05

Tour du Finistère(1.1) 11/05

Boucles de l'Aulne - Châ...(1.1) 12/05

Tour of Hellas(2.1) 15/05-19/05

Orlen Nations GP(2.NCUP) 15/05-19/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?