Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Critérium du Dauphiné

Optakt: Critérium du Dauphiné

05. juni 2015 08:00Foto: A.S.O.

På søndag påbegyndes Tourens vigtigste optaktsløb, Critérium du Dauphiné. Et stjernespækket felt er til start i det bjergrige etapeløb, heriblandt de seneste to års Tour de France-vindere, Chris Froome og Vincenzo Nibali.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Blot en uge efter Giroens afslutning går etapeløbssæsonen ind i sin næste fase. På søndag den 7. juni indledes det otte dage lange franske etapeløb, Critérium du Dauphiné, som udgør den vigtigste optakt til cykelsæsonens højdepunkt, Tour de France, der indledes om blot fire uger i hollandske Utrecht. 

 

Critérium du Dauphiné blev første gang kørt tilbage i 1947 og tænkes ofte ind i en Tour de France-kontekst. Det skyldes flere faktorer: For det første arrangeres Critérium du Dauphiné af ASO (der også arrangerer Touren). For det andet ligger løbet så tæt på Tourens start, at det udgør en vigtig indikator for, om rytterne har ramt formen frem mod den franske Grand Tour.  For det tredje indeholder Critérium du Dauphiné ofte elementer fra samme års Tour-rute, og sidst - men ikke mindst - har løbet suverænt vundet kampen mod Schweiz Rundt om at være Tourens vigtigste optaktsløb, hvorfor arrangørerne igen i år kan byde på et stjernespækket felt inklusiv størstedelen af top-10-kandidaterne til årets Tour de France.

 

Ni ryttere har prøvet at vinde Critérium du Dauphiné og Tour de France samme år, heriblandt Chris Froome i 2013. En anden interessant statistik fortæller, at i de sidste 13 år har den senere Tour de France-vinder hvert år kørt Critérium du Dauphiné som opvarmningsløb til Touren.

 

Læs også
Grand Tour-debutant skal være kaptajn - forventningerne er store

 

Sidstnævnte mønster gentages måske i år. Det er ikke svært at forestille sig, at Touren anno 2015 vindes af enten Chris Froome eller Vincenzo Nibali, som begge er til start den kommende uge i Frankrig. Enhver cykelelsker kan derfor godt begynde at slikke sig om munden ved tanken om, hvad der venter den kommende uge i Frankrig, hvor hovedparten af de forventede Tour-profiler skal dyste mod hinanden i et bjergrigt mini-Tour de France.

 

Ruten

Critérium du Dauphiné har endnu en gang lokket Tour-aspiranterne ved at tilbyde de samme grundelementer på årets rute, som dem der dominerer i årets Tour. Det indebærer, at der slet ikke skal køres nogen individuel tidskørsel i Dauphiné (i Touren er der kun 14 individuelle enkelstartskilometer), men til gengæld en holdtidskørsel på omtrent samme distance, som den der bydes på i årets Tour de France.

 

Holdtidskørslen skal afgøre løbet sammen med fire bjergetaper i de franske alper (som alle slutter på en bjergtop), hvilket igen spejler Tour-ruten, hvor bjergetaperne givetvis ligeledes vil blive den udslagsgivende faktor i det samlede klassement.

 

Løbet indledes med en kort første etape til OL-byen Albertville. Etapen afsluttes med fem omgange på en 15,5 lang rundstrækning, som indeholder en kort, stejl bakke. De rene sprintere (som der er meget få af i årets felt) vil få det svært, og etapeprofilen peger i retning af, at et decimeret hovedfelt med hurtige ryttere som Simon Gerrans skal spurte om sejren, eller alternativt at et udbrud holder feltet væk fra fadet.

 

Anden etape indeholder både en Kategori 2- og en Kategori 1-stigning, men toppen af den sidste stigning ligger næsten 100 kilometer fra målstregen, så forvent at sprinterholdene vil forsøge at holde det samlet. Tredje etape vil rykke godt rundt på klassementet, idet rytterne skal ud på en 24,5 kilometer lang holdtidskørsel i kuperet terræn, som udgør en perfekt forberedelse til den holdtidskørsel, der venter på 9. etape af Touren i år. Etapen er ikke længere, end at tidsforskellene mellem holdene vil være relativt små, i forhold til de tidsforskelle, der kan skabes på bjergetaperne.

 

Fjerde dag afslutter den første halvdel af løbet med endnu en småkuperet etape, som appellerer til sprinterne. Derefter skifter løbet fuldstændig karakter, og den anden halvdel byder på fire bjergetaper i træk. Femte etape er interessant, fordi den er fuldstændig identisk med 17. etape af årets Tour. Etapen afsluttes på Kategori 2-stigningen Pra Loup (6,2 km, 6,5 %).

 

Sjette etape går op og ned hele dagen, men er mere en etape for puncheurs end for klassementsryttere. Etapen afsluttes på en 2,2 kilometer lang stigning med en gennemsnitlig stigningsprocent på 6,2. Et udbrud kunne meget vel holde hjem. Syvende etape byder på den absolutte kongeetape. Rytterne skal forcere i alt fem Kategori 1-stigninger, og den afsluttende stigning stiger med 7,7 procent i snit over syv kilometer. Der kan skabes betragtelige tidsafstande denne lørdag.

 

Critérium du Dauphiné slutter efter otte dages kørsel søndag den 14. juni. Den afsluttende etape indeholder dele af den rute, som Tour-feltet skal gennemkøre på 18. etape i juli, og for fjerde dag i træk afsluttes på toppen af en stigning, denne gang på Modane Valfréjus (8,4 km, 5,7 %). Ottende etape er slet ikke lige så hård som dagen forinden, men der kan alligevel forventes underholdende og aggressivt cykelløb, da det er sidste chance for at ændre på klassementet.

 

Etapevurdering

1. etape (07/06): Ugine - Albertville, 132 km (*)

2. etape (08/06): Le Bourget-du-Lac - Villars-les-Dombes, 173 km (*)

3. etape (09/06): Roanne - Montagny TTT, 24,5 km (***)

4. etape (10/06): Anneyron-Porte de DrômArdéche - Sisteron, 228 km (*)

5. etape (11/06): Digne-les-Bains - Pra Loup, 161 km (****)

6. etape (12/06): Saint-Bonnet-en-Champsaur - Villard-de-Lans-Vercors, 183 km (**)

7. etape (13/06): Montmélian - Saint-Gervais Mont Blanc, 155 km (*****)

8. etape (14/06): Saint-Gervais Mont Blanc - Modane Valfréjus, 156,5 km (****)

 

Læs også
Peter Sagan vender tilbage til det professionelle felt

 

Favoritterne

Den helt store favorit i 2015-udgaven af Critérium du Dauphiné er Chris Froome. Årets løb skal afgøres i bjergene, og Froome er ganske enkelt feltets bedste bjergrytter. Chris Froome har i denne sæson gode muligheder for at gentage sin bedrift fra 2013, hvor han vandt såvel Critérium du Dauphiné som Tour de France. Sidste år var han også på vej til at vinde det ugelange etapeløb efter at have sat Alberto Contador skakmat på den første store bjergetape, men et styrt nedsatte hans ydeevne i resten af løbet. I år har Froome igen været uheldig med styrt og skader, men er han bare kommet op i nærheden af sit topniveau, er det svært at se hvem fra årets Dauphiné-felt, der skal slå ham.

 

I fraværet af Nairo Quintana og Alberto Contador stiller kun to af ”de fire store” til start på søndag, og foruden Froome er der tale om den forsvarende Tour de France-sejrherre, sicilianske Vincenzo Nibali. Nibali bygger i år stille og roligt sin form op mod Tour de France akkurat som i 2014. Det er derfor tvivlsomt, om han kan følge med de bedste i bjergene allerede nu, hvorfor han i højere grad skal ses som outsider end som den favorit den kommende uge i de franske alper.

 

Man ved dog aldrig, hvor man har Nibali, der med sin angrebsivrige og opportunistiske stil er en gave til ethvert cykelløb. Nibalis tempostærke Astana-mandskab kan muligvis give kaptajnen det bedst mulige udgangspunkt for fortsættelsen ved at vinde den indledende holdtidskørsel, og det kan måske give Nibali forstærket motivation.

 

Froomes største udfordrer til Dauphiné-tronen kommer fra Spanien i skikkelse af Alejandro Valverde. Valverde har ved mange lejligheder vist, at han ikke kan matche ryttere som Froome og Contador i Grand Tour-sammenhæng, og kun i Vueltaen har han været tæt på deres niveau. Til gengæld er Valverde uovertruffen i både de ugelange etapeløb og de kuperede klassikere. Han har i år virket stærkere end nogensinde og var feltets klart stærkeste rytter i ardennerklasssikerne, ligesom at Valverde havde vundet Katalonien Rundt, havde han været forskånet for uheld.

 

Det er en stor fordel for den spanske stjerne, at ruten ikke indeholder nogen individuel tidskørsel, da han i denne disciplin klart overmatches af Chris Froome. Valverde kan få en fin start på løbet via sit Movistar-hold, der typisk kører gode holdtidskørsler, og dernæst skal han selv klare paragrafferne i bjergene. I kraft af sin gode spurt kan Valverde også meget vel hente etapegevinster undervejs i løbet. Der er Ingen tvivl om, Alejandro Valverde vil gøre sit for at sikre sig sin tredje samlede triumf i Critérium du Dauphiné, inden han forventeligt skal agere luksusløjtnant for Nairo Quintana til sommer.

 

Også Valverdes landmand, Joaquim Rodriguez, bliver interessant at følge. Formen hos Rodriguez er godt nok uvis, da han ikke plejer at toppe på dette tidspunkt af året, men den lille, eksplosive klatrer kunne ikke ønske sig en meget bedre rute helt renset for individuelle enkeltstartskilometer. Joaquim Rodriguez vandt i foråret Baskerlandet Rundt, og den kommende uge vil vise, om han aktuelt har formen til at kæmpe med om sejren i endnu et World Tour-løb.

 

Frankmændene knytter deres største håb til Romain Bardet, som bliver bedre og bedre år for år. Den 24-årige klatrer blev sekser i Touren sidste år og har i år kørt top-10 placeringer hjem i blandt andet Romandiet Rundt, Liége-Bastogne-Liége og Gire del Trentino. Også Bauke Mollema har kørt stærkt i foråret, og han forbløffede med en samlet andenplads i et stærkt besat Tirreno-Adriatico, mens det ligeledes er blevet til andenpladser i Murcia Rundt og på en bjergetape i Baskerlandet Rundt.

 

USA’s to bedste etapeløbsryttere, Andrew Talansky og Tejay Van Garderen, er begge til start på søndag, og de to 26-årige amerikanske håb skal blive interessante at følge forud for Touren, selvom de nok begge havde håbet på, at ruten indeholdt en lang enkeltstart. Talansky vandt på fornem vis Critérium du Dauphiné sidste år, da han rev førertrøjen af Alberto Contador på den afsluttende etape. Siden dengang har det dog været sparsomt med topresultater fra Talanskys side, men han viste endelig sin styrke igen for bare to uger siden, da han vandt den individuelle tidskørsel ved det nationale mesterskab.

 

Outsiderfeltet i Critérium du Dauphiné udgøres desuden af ryttere som Dan Martin, Wilco Kelderman, Rui Costa, Mathias Frank, Robert Kiserlovski og sidste års Tour de France-toer, Jean-Christophe Peraud, samt de unge Yates brødre, Simon og Adam, hvor især Simon Yates har vist fremragende kørsel i år.

 

Læs også
Her er landsholdet til ikonisk talentløb

 

Tre danskere er til start i det franske etapeløb, Tinkoff-Saxo-duoen Jesper Hansen og Chris Anker Sørensen samt Magnus Cort (Orica-GreenEDGE). Nyprofessionelle Cort kan - trods sin hurtighed - få svært ved at køre sin egen chance på de kuperede etaper med Simon Gerrans på holdet. Jesper Hansen skal blive spændende at følge ovenpå sin sejr i Tour of Norway, mens Chris Anker Sørensen, som vandt en etape tilbage i 2010-årgangen af Critérium du Dauphiné, kan få en relativ fri rolle på et svagt Tinkoff-Saxo-mandskab. Sørensen virker dog ikke længere til at have det niveau, der gjorde ham til en oplagt top-15-kandidat i et løb som dette for bare et par år siden.

 

Feltet.dk’s favoritvurdering

 

*****: Chris Froome

****: Alejandro Valverde

***: Vincenzo Nibali, Bauke Mollema, Joaquim Rodriguez

**: Romain Bardet, Andrew Talansky, Tejay van Garderen, Dan Martin, Simon Yates

*: Wilco Kelderman, Jean-Christophe Peraud, Rui Costa, Mathias Frank, Robert Kiserlovski

DEL
INFO
Criterium du Dauphine
Nyheder Profil Resultater
Optakter
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Circuit de Wallonie(1.1) 09/05

Itzulia Women(2.WWT) 10/05-12/05

Tour du Finistère(1.1) 11/05

Boucles de l'Aulne - Châ...(1.1) 12/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?