Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Tirreno-Adriatico

Optakt: Tirreno-Adriatico

11. marts 2015 09:00Foto: Sirotti

Årets tredje World Tour-løb står for døren med et stjernespækket felt til start. Alberto Contador er den store favorit, men han trues af både en Giro-vinder, en Tour-konge og flere andre topprofiler.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Marts har vel to overordnede funktioner: For det første markerer årets tredje måned, at foråret er begyndt (selvom det ikke altid føles sådan), og for det andet er marts måneden, hvor den sjove del af cykelsæsonen tager sin begyndelse. Jovist, World Touren startede allerede i januar Down Under, og sidste weekend af februar gav os noget særdeles underholdende brostenskørsel i Omloop Het Nieuwsblad, men det er i marts, at cykelåret for alvor kickstartes.

 

Senere denne måned venter årets første monument, Milano-Sanremo, men inden da byder indeværende uge på to af sportens mest berømte mellemlange etapeløb, Paris-Nice og Tirreno-Adriatico, World Tour-kalenderens anden og tredje begivenhed. Hvor det franske løb indledtes i søndags, påbegyndes den italienske ditto i morgen og fortsætter seks dage frem.

 

Paris-Nice og Tirreno-Adriatico har i mange år kæmpet om at kunne præsentere det stærkeste felt. Traditionelt har Tirreno-Adriatico været anset som den perfekte opvarmning til Milano-Sanremo, hvilket har draget klassikerspecialisterne til Italien, mens etapeløbsrytterne typisk er taget til Frankrig. Italienerne har haft den fordel, at vejret typisk er noget bedre i støvlelandet end i det nordlige Frankrig (hvor Paris-Nice indledes), men varmen alene har ikke kunne lokke Grand Tour-profilerne til Italien.

 

Læs også
Optakt: 6. etape af Giro d’Italia

 

Dette ændrede sig dog markant for få siden, da Tirreno-Adriatico blev transformeret til en mini Grand Tour med både bjergetaper og enkeltstarter, mens man bibeholdt nogle etaper, der appellerede til henholdsvis sprintere og klassikerryttere. Denne transformation af løbet har medført, at fordelen er tippet i italienernes retning. Tirreno-Adriatico kan nu præsentere tidens bedste klassementsryttere samt hovedparten af favoritterne til den kommende klassikerkampagne, og kun på sprintersiden ser det lidt sløjt ud.

 

Denne artikel ser nærmere på favoritterne til årets Tirreno-Adriatico. Løbet kan som nævnt byde på et stjernespækket felt, og der vil næppe være så mange stærke etapeløbsryttere samlet igen før årets Tour de France. Alligevel sidder man med en lidt ærgerlig følelse, fordi to sene afbud fra de sygdomsramte stjerner Chris Froome og Marcel Kittel har elimineret de imødesete dueller mellem henholdsvis Froome og Contador i klassementet samt Kittel og Cavendish i spurterne.

 

Dette til trods er der dog mange gode grunde til at følge med i begivenhedernes gang den kommende uge i Italien. Først og fremmest er tre af verdens fire bedste etapeløbsryttere fortsat til start i skikkelse af tre forsvarende Grand Tour-vindere - Vuelta-kongen Contador, Tour-herskeren Nibali og Giro-vinderen Quintana. Ligeledes til start er blandt andre Uran, Rodriguez, Pinot, Cavendish, Sagan, Cancellara, Van Avermaet, Stybar, Terpstra og Vanmarcke. Tilsæt derudover, at det er første gang, at superstjernerne Contador og Sagan skal køre sammen, og du har opskriften på et underholdende og uforudsigeligt cykelløb.

 

Der er tale om et jubilæumsår, idet årets Tirreno-Adriatico er udgave nummer 50 af etapeløbet. Løbets vinderliste glimrer ved sit fravær af Eddy Merckx, men byder derimod på en meget ung Rolf Sørensen, der vandt en fornem triumf i 1987. De seneste års transformation af ruten ses ved, at vinderne i starten af dette årtusinde blandt andet hed Erik Dekker, Filippo Pozzato, Paolo Bettini og Oscar Freire, mens løbet de seneste tre år er blevet vundet af Nibali (i 2012 og 2013) og Contador (i 2014).

 

Ruten

Rytterne skal gennem det ugelange etapeløb bevæge sig fra kysten ved det Tyrrhenske hav og hen til Adriaterhavets kyst og således køre fra det vestlige Italien mod øst. Ruten giver som nævnt refleksioner til en mini Grand Tour og inkluderer en hård bjergetape, to korte, individuelle tidskørsler, to etaper for klassikerrytterne og to sprinteretaper.

 

Årets første etape skulle have været en 22 kilometer lang og potentielt meget afgørende holdtidskørsel. Arrangørerne måtte dog ændre etapeformatet grundet ekstreme vejrbetingelser, og i stedet skal rytterne køre en godt fem kilometer lang prolog. Etapen vil ikke skabe store tidsafstande, men der kan dog vindes nogle få sekunder på konkurrenterne.

 

Anden etape er kun 153 kilometer lang og tæt på pandekageflad. Etapen vil med al sandsynlighed munde ud i en massespurt. Tredje etape er på godt 200 kilometer og giver klassikerrytterne en chance for at brillere. Den sidste kilometer af etapen er meget teknisk og stiger samtidig med fem procent i snit, hvilket lægger op til, at etapevinderen skal findes blandt løbets puncheurs, mens klassementsrytterne skal holde sig til og undgå tidstab. Peter Sagan vandt den tilsvarende etape sidste år og vil gå efter at gentage kunststykket i år.

 

Den kuperede fjerde etape på 218 kilometer er løbets længste, og etapen er derfor en god opvarmning til forårets klassikere. Det går stort set op og ned hele dagen, og i afslutningen skal rytterne to gange forcere stigningen Crispiero (3,2 km, 9,3 %). Efter anden opstigning af denne venter seks kilometers nedkørsel til mål. Selvom fjerde etape appellerer til klassikerrytterne, skal klassementsfolkene være på vagt, og angreb blandt de tunge drenge kan bestemt ikke udelukkes.

 

Femte etape er løbets afgørende, og den eneste hvor tidsafstandene forventes at blive betragtelige. Der afsluttes på bjerget Terminillo, som er en Grand Tour værdig med en gennemsnitlig stigningsprocent på 7,3 fordelt over hele 16,1 kilometer. Det er dagen, hvor Contador vil forsøge at sætte alle konkurrenter skakmat for derved at sikre sig den samlede sejr.

 

Læs også
Jury truede Pogacar med diskvalifikation

 

Sjette etape giver endnu en mulighed til sprinterne - en gulerød, der skal give de hurtige herrer et incitament til at forblive i løbet. Endelig afsluttes årets Tirreno-Adriatico som altid i San Benedetto del Tronto med en 10 kilometer lang og ikke særligt teknisk tidskørsel - en rute for specialisterne. Forvent ikke store tidsafstande, men er klassementet ikke endeligt sat, kan sidste etape alligevel blive scenen for en dramatisk og spændende afslutning på løbet.

 

Rutevurdering

1. etape (11/03): Lido di Camaiore ITT, 5,7 km (**)

2. etape (12/03): Camaiore-Cascina, 153 km (*)

3. etape (13/03): Cascina-Arezzo, 203 km (**)

4. etape (14/03): Indicatore-Castelraimondo, 218 km (***)

5. etape (15/03): Esanatoglia-Terminillo, 194 km (*****)

6. etape (16/03): Rieti-Porto Sant’Elpidio, 210 km (*)

7. etape (17/03): San Benedetto del Tronto ITT, 10 km (****)

 

Favoritterne

Med Chris Froomes afbud er det svært at argumentere imod, at Tinkoff-Saxos Alberto Contador er løbets store favorit. Den 32-årige spanier fra Pinto stiller altid op i et løb med den hensigt at vinde det, og 2015-udgaven af Tirreno-Adriatico er bestemt ingen undtagelse.

 

Efter at have været fantastisk velkørende i hele 2014 skal Contador fortsætte de flotte takter i år. Formen fejlede ikke just noget, da han i februar dystede med Froome i en knivskarp duel i Andalusien Rundt, og han er sandsynligvis endnu stærkere nu og uden Froome til at true sejren. Derudover bakkes Contador op af et fremragende hold med Ivan Basso og Roman Kreuziger som de nærmeste støtter, når vejen går på hæld samt en hel horde af stærke ”fladbaneryttere” med Bennati og Sagan i spidsen. Contador er løbets stærkeste bjergrytter og har genvundet sin gamle styrke på enkeltstartscyklen. Han er manden, der skal slås.

 

Sidste år vandt Contador Tirreno-Adriatico foran Nairo Quintana, og det kan bestemt ikke udelukkes, at det scenarie gentager sig i år. Quintana viste fin form i Tour de San Luis tilbage i januar med en samlet tredjeplads, men har ikke kørt løb siden da. Det skal blive interessant at se, hvor han på nuværende tidspunkt står i forhold til Contador her knap fire måneder før Tourens start. Quintana var stærkere end Contador i 2013, hvilket dog vendte igen i 2014, og Contador står lige nu højere i etapeløbshierarkiet end den lille colombianer, indtil andet er bevist.

 

Italienernes eget håb er naturligvis Tour-triumfatoren Vincenzo Nibali. Den 30-årige sicilianer er i sin bedste cykelalder, og mange cykelfans vil med spænding følge, om den alsidige Nibali kan byde Contador trods på de italienske landeveje som en lille forsmag på sommerens kamp om Tour-tronen.

 

Vincenzo Nibali har slet ikke vist samme 2015-form som Contador, men vil givetvis elske at sætte sin spanske rival på plads og vinde sin tredje sejr i hjemlandets næststørste etapeløb - måske især for at få al snakken om, at italieneren har fået sin Tour-titel foræret på grund af Contadors styrt, til at forstumme. Nibali er som rytter opportunistisk og uforudsigelig - akkurat som Contador - og skal derfor aldrig afskrives. Hvem husker ikke, da han satte hele verdenseliten inklusiv Contador på plads i Tirreno-Adriatico anno 2013?

 

Hvis Contador, Froome, Nibali og Quintana er verdens fire bedste etapeløbsryttere, er Rigoberto Uran utvivlsomt blandt de bedste af de næstbedste ryttere. Uran vil få meget svært ved at følge Contador på den store bjergetape. Til gengæld er han den forventeligt stærkeste enkeltstartsrytter blandt klassementsaspiranterne, og han har derudover en fornuftig spurt, hvorfor han banker hårdt på til en podieplacering.

 

En anden af de bedste blandt de næstbedste er veteranen Joaquim Rodriguez. Contadors landsmand har været på podiet i alle tre Grand Tours, men synes at have sine allerbedste dage bag sig. Det skal dog blive spændende at følge Rodriguez, ikke blot på bjergetapen, men også på de to kuperede etaper, hvor hans imponerende eksplosivitet bør komme ham til gode og kan give værdifulde etapesejre og bonussekunder. Hans trofaste løjtnant hos Katusha, Daniel Moreno, er klar til at støtte sin kaptajn og også til at tage over, skulle Rodriguez fejle.

 

Læs også
Rørt Valgren leverede bedste resultat efter comeback fra slem skade

 

Team Sky skal forsøge at få noget med hjem fra Italien selv uden kaptajn Froome og stiller op med en fornuftig trup med Mikel Nieve og Leopold König i spidsen. Garmin har også flere strenge at spille på med Ryder Hesjedal og den altid interessante Dan Martin. AG2R La Mondiale møder ligeledes talstærkt op med både det lokale håb Domenico Pozzovivo og den utilregnelige Carlos Betancur, som vi gerne snart vil se tilbage på det niveau, der udskreg ham til vidunderbarn for ikke så længe siden.

 

Thibaut Pinot skal blive spændende at følge på Terminillo. Desuden vil The Usual Suspects, Bauke Mollema og Jurgen Van Den Broeck, nok blande sig i løbets topstrid, uden at nogen af dem dog kommer til at vinde løbet. Tre andre ryttere, der ikke kommer til at vinde løbet, men alligevel fortjener en nævnelse, er nogle af sportens store talenter, Davide Formolo, Louis Meintjes og Adam Yates. Det skal blive spændende at følge den talentfulde trio i hård konkurrence mod verdens bedste etapeløbsryttere.

 

Danmark repræsenteres i det italienske af to ryttere, Magnus Cort (Orica-GreenEDGE) og Christopher Juul Jensen (Tinkoff-Saxo). Begge viste fin form i lørdags i Strade Bianche. Førstnævnte kan muligvis få lov at forsøge sig i en spurt eller prøve sig af på de kuperede etaper, mens Juul Jensen er med som rendyrket hjælperytter og skal yde bedst mulig støtte til Contador.

 

Feltet.dks favoritvurdering

*****: Alberto Contador

****: Vincenzo Nibali, Nairo Quintana

***: Joaquim Rodriguez, Rigoberto Uran

**: Thibaut Pinot, Dan Martin, Carlos Betancur, Leopold König, Bauke Mollema, Domenico Pozzovivo

*: Jurgen Van Den Broeck, Pierre Rolland, Daniel Moreno, Mikel Nieve, Roman Kreuziger, Ryder Hesjedal, Steve Cummings

Løbet kan følges hver dag på www.feltet.dk/live, hvor vi liveopdaterer. Du kan også tippe på hver af etaperne på vores søsterside Fanpicks.dk.

DEL
INFO
Tirreno - Adriatico
Nyheder Profil Startliste Resultater
Optakter
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Itzulia Women(2.WWT) 10/05-12/05

Circuit de Wallonie(1.1) 09/05

Tour du Finistère(1.1) 11/05

Itzulia Women(2.WWT) 10/05-12/05

Tour du Finistère(1.1) 11/05

Boucles de l'Aulne - Châ...(1.1) 12/05

Tour of Hellas(2.1) 15/05-19/05

Orlen Nations GP(2.NCUP) 15/05-19/05

Vuelta a Burgos Feminas(2.WWT) 16/05-19/05

Veenendaal-Veenendaal(1.1) 18/05

Antwerp Port Epic / Sels ...(1.1) 19/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?