Amstel Gold Race for kvinder vender tilbage

06. oktober 2016 13:36Foto: A.S.O.

Efter 14 års fravær kommer de professionelle kvinderyttere igen på landevejene i den sydhollandske Limburg-provins og skal slide sig op af Caubergstigningen mod målstregen i Amstel Gold Race.

Nicole Cook tog den sidste sejr i 2003, hvorefter løbet forsvandt ud af forårsprogrammet. Nu vender det tilbage, og rygterne siger, at arrangørerne har ansøgt UCI om at blive en del af kvindernes WorldTour allerede i 2017, hvor løbet kommer til at finde sted samtidig med mændenes dvs. søndag den 16. april. Kvindernes løb vil blive på 125 kilometer og sno sig gennem det samme landskab som mændenes. Og selvfølgelig også med målstregen efter Cauberg stigningen i Valkenburg.

”Det er et stort skridt i anerkendelsen og professionaliseringen af kvindecykling. De hollandske kvinderyttere gør det rigtig godt internationalt, men der er jo ikke noget bedre end et spektakulært løb og begejstrede tilskuere i dit eget hjemland”, siger en af kvindecyklingens største navne, Marianne Vos (foto) til Cyclingweekly.

Hvor mændenes Amstel Gold Race blev født i 1966, så kom første udgave af kvindernes udgave på landevejen i 2001, hvor Debby Mansveld kom først over målstregen. Året efter vandt Leontien van Moorsel, og som sagt blev Nicole Cook den sidste vinder i 2003, inden løbet forsvandt i denne omgang.

Og når talen nu falder på Leontien Zijlaard van Moorsel, så ser det ud til, at hun skal være løbsdirektør for Amstel Gold Race Ladies Edition, som er arbejdstitlen lige i øjeblikket.

Fleche Wallone har allerede en Ladies Edition. Nu får Amstel Gold Race en tilsvarende. Det giver jo automatisk anledning til spekulationer om, hvorvidt det ikke ville være en god idé at etablere en Liège-Bastogne-Liège Ladies edition, så også de kvindelige ryttere kan få en Ardennertriplet. Og jo. Arbejdet med at gøre kvindernes Ardenneruge komplet er tilsyneladende i fuld gang, men vil dog betyde at flere andre løb skal skifte datoer.

I sidste uge kom det frem, at 1.1-løbet Dwars door de Westhoek sandsynligvis kommer til at lukke, da det netop er placeret søndagen efter Fleche Wallone. Det belgiske forbund har bedt løbet om at flytte dato netop af hensyn til etableringen af en Liège-Bastogne-Liège Ladies edition, og det har vist sig at være en umulig opgave.